nieuws

De zorg is ziek: verzuim en verloop blijven stijgen

Gezond werken

De zorgsector was en blijft een zorgenkindje. Was het ziekteverzuim in de zorg al hoog, die trend zette in 2018 onverminderd door. Ook steeds meer zorgmedewerkers laten hun baan in de zorg voor wat die is en zoeken hun werkgeluk elders. “De zorg is ziek geworden”, zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthage.

De zorg is ziek: verzuim en verloop blijven stijgen

Want het aantal ziekmeldingen en het verloop van nieuwe medewerkers in de zorg zijn ook in 2018 weer verder gestegen. Het verzuim ging in dat jaar zelfs naar een recordhoogte: 5,9 procent. En het verloop in die periode staat op 15,7 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van adviesbureau Ernst & Young. De cijfers in de Barometer zijn gebaseerd op de jaarrekeningen van 674 zorgorganisaties.

> BEKIJK de jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van adviesbureau EY

De zorg is ziek geworden: alarmerend hoog ziekteverzuim

Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen spreekt in het Nederlands Dagblad van “absoluut zorgelijke cijfers”. Hij stelt dat de sector “ziek is geworden” en noemt een ziekteverzuim van bijna 6 procent “alarmerend”.

Het snelle verloop en het hoge ziekteverzuim in de zorgsector maakten het in het afgelopen jaar nodig om meer zzp’ers in te huren. Uiteraard heeft dit voor veel extra kosten gezorgd.

> LEES OOK: Ziekteverzuimpercentage opnieuw omhoog

Problemen het grootst in gehandicapten- en ouderenzorg

Het zijn vooral de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg die met grote problemen kampen. De personeelsinzet is daar namelijk het hoogst en de klappen door oplopend verzuim en verloop worden daar dan ook het hardst gevoeld. Met name het verloop bereikte in 2018 ongekende hoogtes. De geestelijke gezondheidszorg liet zelfs een piek zien van meer dan 18 procent.

> LEES OOK: Voor ongewenst gedrag moet je in de zorg zijn

In 2018 heeft de ouderenzorg extra middelen gekregen om de problemen daar te lijf te gaan. Maar EY stelt vast dat die tot dusver geen gunstige invloed hebben gehad op het personeelsverloop en ­verzuim.

Tragische primeur: staking medewerkers in jeugdzorg

De zorg heeft ook een tragische primeur. Want voor het eerst in de geschiedenis staakten medewerkers in de jeugdzorg. Daartoe togen zij naar Den Haag om hun onvrede te uiten over het snelle verloop, de hoge werkdruk en het hoge ziekteverzuim.

Bronnen: nu.nl, volkskrant.nl

 

> TIP: De (over)belasting in de zorg te lijf? Kom naar het congres Arbo in de zorg

Zo gaat u van werkdruk naar werkplezier

Reageer op dit artikel