nieuws

Onbereikbaar zijn mag nu in gehandicaptenzorg

Gezond werken

Buiten werktijd niet direct hoeven te reageren op berichtjes of telefoontjes van de baas. Werknemers in de gehandicaptenzorg mogen dat binnenkort van hun cao. Daarin is namelijk het recht op onbereikbaarheid opgenomen en dat is voor het eerst in Nederland.

Onbereikbaar zijn mag nu in gehandicaptenzorg

Volgens vakbond FNV is door de leden zelf aangegeven dat ze niet altijd bereikbaar willen zijn. “Daar hadden onze leden echt last van”, zegt FNV-bestuurder Karim Skalli. “Die afspraak garandeert dus dat je eindelijk echt vrij bent op je vrije dag.” Echt vrij, want onbereikbaar.

De FNV wil ook in andere cao’s het recht op onbereikbaarheid opnemen als hun leden aangeven dat ze dat onderwerp belangrijk vinden. Vakbond CNV heeft het onderwerp weleens bij leden aangekaart, maar het nog nooit in een cao vastgelegd.

> LEES OOK: Recht op onbereikbaarheid? Aanpak werkstress maatwerk!

Verstoorde werk-privébalans kan leiden tot burn-out

Mailen of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend leidt dikwijls tot een toenemende vervaging van de grens tussen werk en privé. De een heeft daar weinig tot geen last van of vindt het zelfs prettig. Maar de ander ervaart daardoor bijna permanent werkdruk. Een verstoorde werk-privébalans zou in dat laatste geval uiteindelijk kunnen resulteren in stressklachten of zelfs een burn-out.

> LEES OOK: Toename burn-outs: we moeten meer en mogen minder

Onbereikbaar zijn mag nu in gehandicaptenzorg

Wettelijk recht om niet bereikbaar te zijn

In andere Europese landen staat het thema onbereikbaar zijn al langer op de kaart.

Frankrijk is het eerste land dat sinds 2017 in de wet heeft vastgelegd dat de baas medewerkers in hun vrije tijd met rust moet laten. Werknemers die kampen met een burn-out of andere stressklachten, kunnen met een beroep op de wet hun werkgever verantwoordelijk stellen.

> LEES OOK: R** op met die e-mails buiten werktijd

In Duitsland is een dergelijke wet er niet. Maar grote Duitse bedrijven als Volkswagen en BMW gaven hun werknemers al eerder het recht om na acht uur ’s avonds geen zakelijke mail meer te beantwoorden. Bij Volkswagen worden e-mails die na kantooruren binnenkomen tegengehouden en pas de volgende ochtend bezorgd.

 

> TIP: Meer weten over (over)belasting in de zorg? Kom naar het congres Arbo in de zorg

Onbereikbaar zijn mag nu in gehandicaptenzorg

Reageer op dit artikel