nieuws

En dit is de nieuwe BHV’er van het Jaar 2019

Gezond werken

Bedrijfshulpverleners spelen een grote rol bij het verlenen van eerste hulp op de werkvloer. Nederland telt zo’n 500.000 BHV’ers. Maandag 4 november is het hun dag: de Dag van de BHV. En wie is de BHV’er van het Jaar 2019?

En dit is de nieuwe BHV’er van het Jaar 2019

De Dag van de BHV is een jaarlijks moment om het belang van bedrijfshulpverlening te onderstrepen. Zodat iedereen in het bedrijf weer weet dat zij gehoor moeten geven aan een verzoek van een BHV’er. Zeker ook tijdens oefeningen. Want als er wat misgaat, ligt de veiligheid van alle werknemers, bezoekers en klanten in hun handen.

BHV’ers die adequaat handelen maken het verschil

Ga maar eens na: elke week krijgen 300 mensen een hartstilstand. Daarbij zijn de eerste minuten cruciaal voor de overlevingskansen van het slachtoffer. En laten BHV’ers die adequaat handelen daarin nu precies het verschil maken. ‘Dan vertrouw ik op jou’ is dit jaar dan ook het thema van de Dag van de BHV.

> LEES OOK: App helpt BHV’ers in noodsituatie

Bedrijfshulpverlening instellen, is dat verplicht?

In de Arbowet staat dat de werkgever doeltreffende maatregelen moet nemen op het gebied van eerste hulp bij ongevallen en brandbestrijding. Kijk maar eens bij artikel 3, lid 1e. Verder moet er in de organisatie altijd iemand aanwezig zijn om alle aanwezige personen te evacueren als dat nodig is. Daarnaast is het aan de BHV’ers om tijdens een calamiteit contact te houden met externe hulpverleningsorganisaties. Zij vormen dus de verbindende schakel tussen hun bedrijf en de politie, de brandweer en de ambulancedienst.

> LEES OOK: Wanneer is BHV verplicht?

Vergeet de bedrijfsspecifieke omstandigheden niet

Hoeveel BHV’ers een werkgever precies moet aanstellen, staat niet in de wet. Maar wel in de wet staat dat een werkgever rekening moet houden met allerlei bedrijfsspecifieke omstandigheden. Omstandigheden dus die horen bij alleen zijn bedrijf. Denk aan zaken als werken in ploegendiensten, werken in verschillende bedrijfspanden, afwezigheid door vakantie of ziekte en de zelfredzaamheid van de aanwezige personen. Ook zegt de wet niets over opleidingseisen voor de BHV’er.

> LEES OOK: Welke eisen gelden er voor bedrijfshulpverleners?

En dit is de nieuwe BHV’er van het Jaar 2019Achtste verkiezing BHV’er van het Jaar

Een belangrijk onderdeel van de landelijke Dag van de BHV is de verkiezing van de Bedrijfshulpverlener van het jaar. Dit jaar vindt die voor het achtste jaar op rij plaats. Aan de titel is een speciaal ontworpen award en een geldprijs van 1.000 euro verbonden. Ook mag de BHV’er van het jaar 1.000 euro schenken aan een zelfgekozen goed doel.

> BEKIJK  het BHV-magazine

En de kersverse BHV’er van het Jaar 2019 is ….

Marlies Venema, werkzaam in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, mag zich de kersverse Bedrijfshulpverlener (BHV’er) van het Jaar noemen. Zij volgt Francis Odor uit Aruba op. Odor zal de WisselAward dit jaar niet persoonlijk overhandigen en daarom neemt ambassadeur Erik Akerboom de honneurs voor haar waar. Venema ontvangt een persoonlijke videoboodschap van Akerboom. Ook is er een afgevaardigde van het gekozen goede aanwezig om de cheque in ontvangst te nemen.

Giomar Arendsz eervol tweede, Gerard van Maurik derde

Op een eervolle tweede plaats is geëindigd: Giomar Arendsz, van Water en Energiebedrijf Aruba, Santa Cruz Aruba. En op een prachtige derde plaats: Gerard van Maurik van Upfield in Rotterdam. Alle 19 genomineerden en de organisatie waar zij voor werken vindt u op de website van Dag van de BHV.

 

> TIP: Gids BHVEn dit is de nieuwe BHV’er van het Jaar 2019

 

Reageer op dit artikel