artikel

Naar schatting zo ’n tweeduizend mensen in Nederland zijn aangewezen op het gebruik van een orthese: een voorgevormd plastic kuipje waarin ze goed ondersteund liggen of zitten. Handig en comfortabel, maar het in-en uitstappen is vaak een probleem. Bij gebruik van een tillift is het vrijwel onmogelijk de standaardtilband aan te brengen en weg te halen. Het onvermijdelijke gesjor en getrek was tot voor kort een van de laatste fysiek zware handmatig verrichte handelingen, die niet conform de praktijkrichtlijnen van het Arboconvenant kon worden uitgevoerd. Tot voor kort, want naar aanleiding van een prijsvraag van de Sectorfondsen Zorg en Welzijn vond Wouter Versluis van zorginstelling Amerpoort Asvz een oplossing. ‘Ik heb samen met onze leverancier het Tilcentrum een tilband ontwikkeld die bestaat uit een speciaal hoeslaken dat in de orthese wordt geplaatst. Hiermee kan iemand in een keer uit de orthese worden getild zonder de rug van de begeleider te belasten ’, aldus Versluis. De prijs van 250 euro aan smoezelmateriaal werd uitgereikt door Gerard Gerding, voorzitter van de branchebegeleidingscommissie Arboconvenant Gehandicaptenzorg. Het Tilcentrum vindt u op www. tilcentrum. nl

 

Altijd de juiste kijkhoek, en voorgoed verlost van een sta-in-de-weg op het bureau. Dat belooft de Neo-Flex monitorarm die speciaal ontwikkeld is voor de dunne en lichte LCD- schermen. Het beeldscherm kan 20 cm in hoogte versteld worden en gedraaid en gekanteld worden om de kijkhoek te optimaliseren. De hele arm kan gedraaid worden, zodat het ook heel makkelijk wordt om het beeldscherm aan iemand anders te tonen. Ook kan een scherm zowel liggend als staand gemonteerd worden. Een LCD-scherm weegt natuurlijk minder dan een gewone monitor, en dat gegeven is optimaal uitgebuit. Zo wordt de Neo-Flex aan het bureau geklemd, zodat de LCD-monitor vrij hangt boven het bureaublad en geen werkruimte meer in beslag neemt. Bovendien is de uitvoering wat eleganter dan van armen voor standaardmonitoren en staat de NeoFlex strak in de metallic lak. Voor meer informatie: www. ergotron. nl

 

Sinds eind maart is het spel uit voor verzuimfraudeurs en andere dubieuze ziekmelders. Tenminste, wanneer het aan de bedenkers van de ‘Verzuimhub ’ ligt, , een centraal informatiepunt voor verzekeraars en arbodiensten. Die laatste groep voedt het systeem met gegevens over ziekmeldingen en het ziekteverloop van werknemers en de verzekeraars controleren daarmee schademeldingen van werkgevers alvorens tot uitbetaling over te gaan. Met de Verzuimhub is een druk op de knop voldoende om na te gaan of een aanspraak op vergoeding terecht is. De doorlooptijd van claim tot uitkering neemt hierdoor af, maar in de eerste plaats wordt het mogelijk alle claims te onderzoeken, en niet slechts steekproefsgewijs te controleren. In de toekomst zal Verzuimhub nog verder uitgebreid worden met actuele salarisgegevens en koppelingen met registratiesystemen in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, maar het begin is er. Meer weten? www. abz. nl of www. netaspect. nl

 

Voor Speedglas lashelmen met automatische verduisteringsfilters en de Adflo ademhalingsbeschermingssystemen kunt u voortaan in Nederland terecht bij 3M, toch al een belangrijk adres als het gaat om PBM ’s. Dit bedrijf heeft namelijk het Zweedse Hornell overgenomen, de fabrikant van Speedglas en Adflo. Samen met de producten die 3M al in het assortiment had, krijgt het bedrijf door deze overname een stevige vinger in de pap op de snel groeiende lasmarkt, en dat was precies de bedoeling. Wie meer wil weten over de nieuwe collectie kan terecht op www. 3M. com/nl

 

Een half jaar geleden schreven we in ARBO nog dat het zo stil was rond RSI, en sindsdien vliegt het nieuws ons om de oren. Het laatste: RSI wordt mede veroorzaakt door een te koude onderarm. Dat is een vermoeden dat ook al in 2000 in een rapport van de Gezondheidsraad stond, maar RSI Guard komt nu met het bericht dat er meer aan te doen is dan het opvolgen van moeders goede raad om eens wat warms aan te trekken. De RSI Guard Thermopad is een zeer grote muismat met verwarmende eigenschappen. Hierdoor blijven de spieren van de hand, pols en onderarm tijdens het computerwerk op de juiste temperatuur; verhoogde spierspanning wordt voorkomen en de bloedcirculatie blijft optimaal. De prettige temperatuur van de mat zorgt ervoor dat de spieren volledig ontspannen. Onderzoek, dat in januari 2004 in opdracht van het Coronel Instituut van het AMC Amsterdam door ERGOcare van de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam is uitgevoerd, toont aan dat bij gebruik van de Thermopad inderdaad geen afkoeling van de onderarm plaatsvindt. Wie wel iets ziet in lekker warmpjes muizen, kan voor alle onderzoeksgegevens terecht op www. rsiguard. nl

 

Eind april vindt nog eenmaal de workshop ‘Aan de slag met FysiMeubel ’ plaats. . Fysimeubel is een softwarepakket om zware fysieke belasting in de meubelindustrie te meten en te helpen verminderen. Bedrijven die het pakket willen gaan gebruiken, kunnen kosteloos aan de workshop deelnemen. In een paar uur tijd leren de deelnemers wat fysieke belasting is, hoe het programma werkt en kunnen ze ervaringen met collega ’s uitwisselen. In de meubelindustrie zorgen lichamelijke klachten voor maar liefst 45 procent van de WAO-instroom, terwijl een aanzienlijk deel van het ziekteverzuim erdoor wordt veroorzaakt, met alle kosten van dien voor werkgever en werknemer. Deelname aan een workshop is kosteloos. Bedrijven die aangesloten zijn bij het Sociaal Fonds voor de meubelindustrie, krijgen zelfs een tegemoetkoming in de reis-en verletkosten. Na afloop ontvangen deelnemers de FysiMeubel cd-rom. De workshops zijn bedoeld voor ondernemers, leidinggevenden en arbofunctionarissen. Aanmelden kan via de website: www. gewoondoen. nu.

 

Na alle trackballs, joysticks, mousepads en andere muisvervangers is de wereld nu verrijkt met de vis. Je kunt daar lacherig over doen, maar eigenlijk is het vooral mal dat het ding nog niet eerder is uitgevonden. De vis is namelijk het eerste alternatief voor een muis dat het doet zonder gebruik te maken van een (harde)ondergrond om zich tegen af te zetten. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor mensen die bedlegerig zijn of juist in een beperkte ruimte staand moeten werken, en natuurlijk voor arbofunctionarissen die lui achter hun bureau in het pluche hangen. Eigenlijk is het idee achter de vis zo simpel als wat: maak een trackball die zo ergonomisch is uitgevoerd dat hij past in de hand die hem bedient. Stom dat nog nooit iemand daar aan gedacht had, en een compliment voor de makers van de vis. U kunt kijken en complimentjes uitdelen op www. c-device. com

 

Wie een hijsklem van Inter Product koopt, is voorlopig nog niet van deze firma af. Want sinds kort hoort bij iedere klem een veiligheidsplan voor tien jaar, dat voorziet in een uitgebreide serie inspecties, onderhouds-en revisiebeurten. Daardoor blijft de veiligheid gedurende de gehele periode gewaarborgd. Kopers zelf hoeven niks in hun agenda te zetten, want Inter Product houdt voor u bij wanneer de klem toe is aan de volgende onderhoudsbeurt en stuurt dan een kattebelletje. Wie regelmatig wat te hijsen heeft, kan voor het aanvragen van de brochure terecht op www. interproduct. com

 

Ooit was de Bata BS2000 zo ’n beetje de eerste veiligheidsschoen die leek op een sportschoen, een voorbeeld dat sindsdien veel navolging heeft gekregen. Want net als mooie lease-auto ’s leveren mooie schoenen blije werknemers op, die ook nog eens trots zijn op hun veiligheidsuitrusting en er (dus)zorgvuldiger mee omgaan. Bij Bata laten ze dat natuurlijk niet op zich zitten, en dus komt er nu een nieuwe versie van de BS2000. Daarbij is de tussenzool verbeterd en de leest verbreed. Om ’s avonds weer fris uit te stappen is er een nieuwe, actief ademende Cool Comfort voering. In nieuwe schoenen horen natuurlijk geen ouwe sokken, dus ook de bijpassende BS2000-sok is aangepakt. De verandering is hier louter cosmetisch: het nieuwe model ‘Sydney ’ verschilt alleen in kleur van zijn voorganger. Helaas hebben we op de redactie nog geen proefsetje van de nieuwe schoen-sokcombinatie mogen ontvangen, anders hadden we uit de eerste hand kunnen vertellen of ze lekker zitten. Nu kunnen we niet meer doen dan u doorverwijzen naar de website: www. bataindustrials. com

 

Reageer op dit artikel