artikel

Reiniging bedrijfskleding

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Vaak krijg ik de vraag van klanten hoe ze representatieve bedrijfskleding moeten reinigen. Of ze dat aan professionals moeten overlaten, het zogenaamde stomen, of dat de medewerkers dit zelf kunnen verzorgen. Beide opties hebben zowel hun voor- als nadelen.

Als ik uitga van de stoffen die Nieuwenhuis Corporate Fashion inzet, kan de kleding gereinigd worden door zowel een stomerij als door de dragers zelf. Belangrijk is wel dat degene die de kleding reinigt, weet wat hij doet. Ik ga ervan uit dat stomerijen weten waar ze mee bezig zijn, maar stomen is duur en het duurt vaak lang voordat je de kleding weer terug hebt. Wel beschikken stomerijen over de goede apparatuur om bijvoorbeeld een blazer weer in de juiste vorm te krijgen. Daar wringt de schoen als bedrijfskledingdragers zelf hun kleding reinigen: ze weten vaak niet hoe dat moet.
Bovenstoffen (polyester/wol) voor bijvoorbeeld blazers en pantalons kunnen makkelijk in de machine gewassen worden, als men dit wast op een wolwas programma en met een wolwasmiddel. Gebeurt dat niet, dan  is de kans op vervilten of krimpen toch erg groot.

 

Daarbij moet de bedrijfskledingdrager ook nog goed kunnen persen en strijken, zodat het betreffende kledingstuk weer in het juiste model komt. Op zijn minst moet hij de tijd ervoor nemen om het kledingstuk nat op een hangertje te hangen, zodat het in de juiste vorm opdroogt. Dat ziet er natuurlijk niet zo strak uit als na persen, maar het is beter dan niks.

Ik adviseer mijn klanten voor iemand die fulltime werkt minimaal twee blazers aan te schaffen, drie onderstukken en blouses/topjes naar gelang het aantal dagen dat de persoon werkt. Hierdoor kan de kledingdrager iedere dag wisselen van kleding en kan de kleding luchten. Hierdoor kan het opgedane vocht verdampen en kan het kreukherstellend vermogen van de stof zijn werk doen. Vergelijk het met leren schoenen; hierbij moet je ook ieder dag wisselen zodat het vocht uit de schoen kan en het model er weer in terug komt. Past u het wisselen van bovenkleding goed toe, dan kunt u over het algemeen volstaan met eens in de een a twee maanden uw kleding te laten stomen. Zijn de pantalons of rokken wat eerder toe aan reiniging, was deze dan op een wolwasprogramma met een wolwasmiddel en hang daarna nat op.

 
Voor blouses en topjes geldt nagenoeg hetzelfde: was niet te heet en gebruik bij gekleurde artikelen een fijnwasmiddel. Gebruik voor witte blouses en topjes een witwasmiddel met optische witmakers, dan wordt de grauwsluier zolang mogelijk uitgesteld. Zijn de blouses gemaakt van een kreukherstellende, strijkarme stof, strijk dan niet te heet. Het is niet nodig en u beschadigt de stof alleen maar.

 

Auteur: Corne Baldwin (salesmanager bij Nieuwenhuis Corporate Fashion)

Reageer op dit artikel