artikel

28e A+A beurs, Congres veiligheid en gezondheid

Persoonlijke beschermingsmiddelen

A+A, begon in 1954 ooit als beurs voor ‘Arbeitsschutz + Arbeitsmedizin’ (arbeidsomstandigheden en arbeidsgezondheidszorg). Inmiddels staat de markt voor persoonlijke beschermingsmiddelen op het werk, in West-europa onder druk. Dat komt door het teruglopende aantal arbeidsplaatsen in producerende bedrijfstakken en doordat in veel bedrijven al beschermingsmiddelen aanwezig zijn. Veel aanbieders staan onder prijsdruk van importeurs uit het buitenland.

Wie niet mee wil gaan in deze prijzenslag, zet in op kwaliteit. De verwachting is dat het premiumsegment van de hightech functionele kleding zal groeien. Meer en meer komen bedrijven tot de conclusie dat de goedkoop ingekochte producten uiteindelijk duur blijken te zijn, omdat medewerkers ze weigeren te dragen of omdat ze geen optimale bescherming bieden. Er is dus vraag naar kwalitatief hoogwaardige producten op het gebied van design, techniek, comfort en functionaliteit, die voor de gebruiker merkbare toegevoegde waarde hebben.

Producenten van beschermende artikelen zijn voortdurend op zoek naar innovatieve oplossingen. Deze worden op A+A aan het publiek gepresenteerd alvorens ze op de markt worden geintroduceerd.

De A+A Vakbeurs toont in de hallen 3 tot en met 10 producten en diensten die voor persoonlijke bescherming, veiligheid en gezondheid op de werkplek relevant zijn. Er zijn drie clusters:  

 

  • Persoonlijke bescherming (onder andere met de klassieke A+A-thema's persoonlijke bescherming, corporate fashion, veilige apparatuur en werkplekinrichtingen).
  • Arbeidsgezondheidszorg (bijvoorbeeld de medische specialisaties op het gebied van ARBO, milieu en reizen, preventie, werkplekinrichting en ergonomie).
  • Bedrijfsveiligheid (onder andere brandveiligheid, bedrijfsmilieuzorg/focus ENVITEC, meet- en regeltechniek).

De non-profit organisaties zijn op de vakbeurs bij het ‘Treffpunkt Sicherheit + Gesundheit’ (Trefpunt Veiligheid en Gezondheid) te vinden.

Congres
Parallel aan de vakbeurs is er het internationale A+A congres, dat in 2009 voor de 31e keer plaatsvindt. Dit door de BASI (de Duitse federale vereniging voor veiligheid en gezondheid op het werk) georganiseerde congres heeft in 2009 als rode draad ‘Innovaties voor veilig en gezond ondernemen’, en zal door een reeks evenementen van de International Labour Organisation (ILO) en het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op de werkplek (OSHA) worden opgeluisterd. Hierbij zullen diverse programmaonderdelen voor het internationale publiek van A+A door een tolk in het Duits en het Engels worden vertaald.

Innovatiepark Gevaarlijke Stoffen
Dit jaar is voor het eerst het ‘Innovatiepark Gevaarlijke Stoffen’ op A+A te vinden. Een thema van het Innovatiepark is “REACH”.

Corporate Fashion
Als vast onderdeel van A+A vindt ook de Corporate Fashion Show plaats. Toonaangevende textielaanbieders presenteren actuele modetrends en innovaties.

Mocht u de A+A willen bezoeken dan is meer informatie te vinden op www.AplusA-online.de

Reageer op dit artikel