artikel

Gezocht: nanoveilige labjas

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Huidige regels onvoldoende

De onderzoekers van het Ecole de technologie superieure uit Montreal wijzen er op dat de huidige regels en tests voor beschermende kleding wel kijken naar chemicalien, maar met nanomaterialen vrijwel geen rekening houden. Of die tussen de vezels door kunnen glippen,  lijkt ook nooit echt te zijn uitgezocht.

 

Van sommige adembeschermingsmaskers wordt wel geclaimd dat ze nanodeeltjes tegenhouden, maar het is nog maar de vraag of ze strak genoeg op het gelaat aansluiten om elke contaminatie uit te sluiten.

 

Schadelijke varianten

Dat de menselijke huid die deeltjes niet per se tegenhoudt, is inmiddels wel wetenschappelijk bewezen. En dat sommige varianten schadelijk kunnen zijn, staat ook buiten kijf.

 

De onderzoekers verwijzen naar cijfers die voorspellen dat de nanotechnologiemarkt tegen 2012 goed zal zijn voor een omzet van een biljoen dollar per jaar. Dat betekent dat er miljoenen mensen hun brood mee verdienen, waarvan een substantieel deel op de verpakkingsafdeling zit of schoonmaakwerk doet en dus ruimschoots de gelegenheid heeft om nanodeeltjes binnen te krijgen.

  

 

http://www.c2w.nl/gezocht-nanoveilige-labjas.71012.lynkx

Reageer op dit artikel