artikel

Crocs verboden voor Vlaamse verpleegkundigen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Dit meldt het Belgische persbureau Belga. Als eerste ziekenhuis in Vlaanderen wil het Gentse UZ zijn 1.800 verpleegkundigen verplichten veilige schoenen te dragen. Teenslippers, de populaire Crocs of andere klompen horen daar niet bij.

 

Glijgevaar

“Iemand die slippers draagt, maakt meer kans om uit te glijden”, zeggen Lieve Jorens en Filip Buckets van het desbetreffende ziekenhuis. “En open sandalen zijn geen goed idee als je het risico loopt dat er zware materialen op je tenen vallen.”

 

Verzuim door onveilige schoenen

“Uit de ongevallencijfers van de voorbije tien jaar blijkt dat onze verpleegkundigen samen jaarlijks ruim vijfhonderd dagen thuis moeten blijven ten gevolge van val- en glijpartijen en driehonderd dagen doordat hun voeten gewond raken door vallende voorwerpen -stukken van bedden, of materiaal dat bijvoorbeeld van een operatietafel valt.”

 

“We hebben negen veilige schoenen geselecteerd – die we ook hebben laten testen op de werkvloer. Allemaal schoenen met stevige tenen, met een gesloten hiel of tenminste een hielriem die kan worden aangesnoerd. Omwille van de hygiene wilden we liefst geen veters. Een paar modellen hebben zelfs een stalen neus.” Alle verpleegkundigen hebben die modelschoenen intussen mogen passen en mogen er nu twee paar van uitkiezen.

Reageer op dit artikel