artikel

Het antwoord is eigenlijk nee. Het vezelmateriaal van bijvoorbeeld Novacid, Tecacid en Nomex heeft een goede bestendigheid tegen vloeibare chemicalien. Het zijn en blijven echter weefsels en die zullen op een gegeven moment vloeistoffen doorlaten. Kleding uit zulke materialen blijft dus langer heel bij contact, maar garandeert geen veiligheid voor de drager.

 

Er bestaan wel vloeistofafstotende finishes zoals de bekende ‘Fluorcarbon finish’. Dit werkt alleen goed als de laag intact blijft. Het effect is afhankelijk van de oppervlaktespanning en zo zullen water, olie en koffiemelk beter afparelen dan oplosmiddelen die er dwars doorheen gaan. Om de beschermende werking te behouden moet de finish eigenlijk bij elke wasbeurt opnieuw worden aangebracht en naar behoren bij een hoge temperatuur worden gedroogd. Slechte droging zorgt voor eilandvorming van de finish, waardoor het effect totaal verloren gaat.

 

De norm die hierbij hoort is EN 13034: kleding die een beperkte bescherming tegen vloeibare chemicalien biedt (type  6). Dit soort kleding beschermt in enige mate tegen blootstelling aan een lichte nevel, aerosolen onder zeer lage druk of kleine druppeltjes van vloeibare chemicalien waarvoor geen vloeistofpermeatiedichte (op moleculair niveau) kleding vereist is. Gebruik tegen chemicalien alleen vloeistofdichte kleding van het voor de toepassing juiste type (1, 2, 3 of 4), met voldoende permeatieweerstandstijd en een goede degradatieweerstand.

Reageer op dit artikel