artikel

Gehoorbescherming: de tijd dringt

Persoonlijke beschermingsmiddelen

In de serie ‘Tien jaar verder’ vraagt John Vollenbroek zich af wat bepaalde acties op arbogebied van tien jaar terug concreet hebben opgeleverd. Dit keer richt hij zich ondermeer op het thema gehoorbeschadiging.

Gehoorbescherming: de tijd dringt

In 2005 verscheen de brochure ‘Lawaai’ in het kader van de Europese week voor de veiligheid en gezondheid. Daarin vertelden Akzo Nobel en Mitsubishi Caterpillar Forklift Europe (MCFE) wat zij deden om gehoorbeschadiging bij hun werknemers te voorkomen.

Voorlichting

Beide bedrijven begonnen destijds met het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten.
Maryke Oor (tot 2008 bij MFCE en nu zelfstandig) vertelt dat het aantal mensen met een vermoedelijk gehoorprobleem na zo’n bijeenkomst altijd drie keer zo hoog was als bij aanvang. Veel mensen realiseerden zich hun gehoorverlies gewoon niet.
Bij Akzo Nobel praatte Vollenbroek met bedrijfsarts Marianne Willemsen en arbeidshygiënist Geek van der Zalm, en Erik de Muynck van HearingCoach. Willemsen en Van der Zalm vertellen dat medewerkers nu nog altijd hun kinderen manen de iPod niet zo hard te zetten en otoplastieken te dragen bij het uitgaan.

Vervolgacties

Bij MFCE liepen Oor en een manager na de voorlichting drie jaar lang controlerondes, gericht op positieve versterking van mensen die hun gehoor wel beschermden. In het laatste jaar droeg vrijwel iedereen gehoorbescherming.
Bij Akzo Nobel ging men na de voorlichting jaarlijks meten met de Oto Akoestische Emissie techniek (OAE), die gehoorschade al in een zeer vroeg stadium zichtbaar maakt. De metingen waren voor veel medewerkers het beslissende zetje in de rug voor gebruik van gehoorbescherming op het werk en privé.

Dove jongeren

Akzo Nobel signaleert nu wel een ander probleem: jonge mensen die al met gehoorschade binnenkomen. Dan is het voorkomen van gehoorbeschadiging een gepasseerd station. De Muynck bepleit meer gebruik van de OAE-techniek bij jongeren: “Dat helpt om mensen een gevoel van urgentie te geven ten aanzien van het dragen van goede gehoorbeschermers.”
Alle gesprekspartners verwachten meer van de politiek en de overheid. De problemen zijn bekend, maar effectieve actie duurt te lang. Hoeveel jeugdigen hebben straks een slecht arbeidsmarktperspectief omdat preventief beleid te lang op zich heeft laten wachten?

Lees het volledige eerste deel van de serie ‘Tien jaar verder’ in Vakblad Arbo 3, katern Persoonlijke bescherming.

> TIP: Zoekt u een praktisch inzetbaar hulpmiddel bij de invulling van uw PBM-beleid? De PBM Gids helpt u bij het maken van gerichte keuzes.

Reageer op dit artikel