artikel

Uit de kleren na chemical splash

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Besmette kleding houdt een gevaarlijke stof vast. Dus na een chemical splash luidt het devies: kleren uit en spoelen met veel water. By the way, is de nooddouche op orde?

Uit de kleren na chemical splash

In magazijnen, afvulruimten of laboratoria komt morsen met gevaarlijke vloeistoffen regelmatig voor. Raken mensen besmet met een gevaarlijke stof, dan spreken we van een ‘chemical splash’-ongeval. Bij een chemische reactie met de huid van bijvoorbeeld een zuur of een loog, bepalen blootstellingstijd, concentratie en behandeling de uiteindelijke gezondheidsschade.

Keten

De keten van behandeling begint bij het slachtoffer op de plaats van het ongeval en loopt via de nooddouche, bedrijfshulpverleners (BHV’ers), brandweer en Eerste Hulp in het ziekenhuis, om te eindigen bij de revalidatie. Een slachtoffer kan vaak zelf de gevolgen al beperken. De BHV’er moet goed controleren om welke stof het gaat. En ervoor zorgen dat hij niet zelf slachtoffer wordt, onder meer door gebruik van de juiste PBM. Een Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) van de brandweer kan een slachtoffer ontsmetten en de arts bij de Eerste Hulp of huisartsenpraktijk adviseren. Dit verkleint het risico op een foutieve behandeling.

Handelen

Snel handelen is hoe dan ook van groot belang om de schade te beperken.In 2014 liep een operator die doorliep met een gevaarlijkestofbesmetting in een laars een gapende voetwond op. De stof had namelijk ook de gevoelszenuwen aangetast. Het is dus raadzaam om een op het eerste gezicht onbelangrijk lijkende besmetting toch direct aan te pakken. Bedrijven doen er daarom verstandig aan hiervoor duidelijke regels op te stellen. Want de veiligheidsperceptie van een werknemer strookt niet altijd met zijn eigen belang. En bovendien speelt er een bedrijfsbelang, met name ten aanzien van de aansprakelijkheid.

Melding

Een melding bij de Inspectie SZW door de werkgever is verplicht als er sprake is van ziekteverzuim en een ziekenhuisopname. Bij een vermoeden van blijvend letsel is ook een melding nodig. Afgezien daarvan is bij een Brzo-bedrijf een melding van belang omdat er, vanwege het vrijkomen van gevaarlijke stoffen, een nader onderzoek nodig kan zijn.

 

> Meer weten over wat (niet) te doen na een chemical splash? U leest er alles over in het artikel ‘Uit de kleren’ van Paul Lindhout, Herman Bijvank, Fred de Graaf en Loes de Boer in Arbo 4-2015.

Reageer op dit artikel