artikel

Les van je werkkleding

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Voorlichting over een veilige werkwijze, prima. Maar in de praktijk vergeten we die instructies vrij snel. Geen nood, hulp is nabij: een sensor in de werkkleding.

Les van je werkkleding

Een toekomstdroom? Nee, zo’n sensor bestaat al, zij het in een ruwe testfase. Een product van softwareproducent iSensit en werkkledingbedrijf HaVeP, dat hoogstwaarschijnlijk binnen afzienbare tijd op de markt verschijnt.

Voordelen

Leuk, maar wat zijn de voordelen? Ten eerste krijgt een werknemer voortdurend feedback. Maakt hij bijvoorbeeld een verkeerde tilbeweging, dan hoort hij onmiddellijk dat hij fout zit. Bovendien worden al zijn bewegingen geregistreerd. Als dat drie weken lang gebeurt, valt er een patroon te herkennen: deze werknemer beweegt op die en die manier. Op basis daarvan kan iemand een training aangeboden krijgen, speciaal gericht op hem.

Uitdagingen

Morgen iedereen dus een sensor in zijn kleding? Het zou mooi zijn, maar er zijn nog wat praktische uitdagingen. Zo is daar het formaat. Het testmodel is nog zo groot als een flinke dobbelsteen. De sensor moet uiteindelijk zo dun zijn als een papiertje: de werknemer moet vergeten dat hij hem bij zich draagt. Ook moet de sensor tegen een stootje kunnen: hij moet waterbestendig zijn omdat werkkleding nu eenmaal regelmatig in de was moet. En hittebestendig ook, want er zullen straks ook lassers zijn met een sensor in hun kleren. Er is dus nog werk aan de winkel.

Privacy

Bovendien is er het punt van de privacy. Alles wat je meet, kan wantrouwen oproepen en dat geldt zeker voor alles wat je registreert. Werknemers zelf hebben zich nog niet laten horen. Maar je proeft de huivering bij werkgevers. Die willen niet de indruk wekken dat ze munitie aan het verzamelen zijn voor een slechte beoordeling. Dit soort privacyargumenten verdwijnen wel langzamerhand steeds meer naar de achtergrond. Mensen die nu de arbeidsmarkt opstromen, staan daar veel relaxter in. Die delen hun hele leven al via de sociale media.

Meer dan tillen

Er zijn veel meer toepassingen denkbaar dan alleen tillen. Een sensor voor beeldschermwerkers zou kunnen registeren hoe lang de drager al achter elkaar zit. Dat is niet zo gezond, dus trilt de sensor als het tijd is om weer eens op te staan. Natuurlijk registreert hij ook hoe mensen zitten. Op het snijvlak van veilig werken en instructie kan een machinewerker met een virtuele bril op bij ieder onderdeel van het bedieningsproces automatisch de relevante instructie krijgen.Hij hoeft daarvoor alleen naar de machine te kijken. Die sensor houdt meteen de afstand in de gaten tot de draaiende delen. Hoe mooi wil je het hebben?

 

> Wilt u meer weten over hoe sensoren kunnen bijdragen aan veiligheid? Lees het volledige artikel ‘Les van je werkkleding’ van Peter Passenier in Vakblad Arbo 11/2015

Reageer op dit artikel