artikel

Orthopedische veiligheidsschoen onder de loep

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wie heeft gecertificeerde veiligheidsschoenen die met een orthopedische aanpassing zijn uitgevoerd? Ook die inspecteert de Inspectie SZW dit jaar.

Orthopedische veiligheidsschoen onder de loep

Ter voorkoming van mogelijk onveilige werksituaties voor de drager, gaat het daarbij om versies waarbij geen concessies zijn gedaan aan de pasvorm van de schoenen.

I-SZW inspecteert dit jaar ook op veiligheidsschoenen

De Inspectie SZW voert ook dit jaar inspecties uit op een reeks professionele producten, zoals ademhalingsbeschermingsmiddelen, toegangssystemen, motorkettingzagen en landbouwmachines. Ook schoenen zijn onderwerp van inspectie. In de praktijk blijken orthopedische veiligheidsschoenen nogal eens een probleem te zijn. Nederland telt zo’n 10.000 personen die aangewezen zijn op een volledig ISO-gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoen.

1 procent van dragers is aangewezen op orthopedische veiligheidsschoenen

In circa 90 procent voldoet een ‘gewone’ veiligheidsschoen in twee tot drie wijdtematen. Voor 9 procent is een kleine tot middelmatige aanpassing gewenst, vaak middels een aangepaste steunzool. Resteert er 1 procent, zijnde die eerdergenoemde 10.000 personen. Zij zijn aangewezen op een volledig ISO-gecertificeerde orthopedische veiligheidsschoen. Een kleine doelgroep, maar uit veiligheidsperspectief wel een belangrijke.

Orthopedisch schoentechnicus verantwoordelijk voor leest en voorzieningen

Uiteraard geldt dat ook een orthopedische veiligheidsschoen moet voldoen aan de Europese regelgeving. Maar dat betekent nog niet dat er concessies mogen worden gedaan aan de pasvorm en ondersteuning van het product. Daarvoor is er de orthopedisch schoentechnicus. Hij onderhoudt de contacten met de eindgebruiker en is verantwoordelijk voor zijn eigen leesten en orthopedische voorzieningen.

In the lead: vrijheid voor aanpassingen onder beschermneus

Hoewel er vaak sprake is van een coproductie met vakspecialist en veiligheidsschoenproducent, is de orthopedisch schoentechnicus altijd in the lead als het gaat om ISO-gecertificeerd orthopedisch veiligheidsschoeisel. Door het gebruik van uitsluitend gecertificeerde materialen (bovenwerk- en afdekmaterialen, in combinatie met werkinstructies) heeft de orthopedische sector enige vrijheid voor aanpassingen onder de beschermneus. Zoals het inbouwen van extra ruimte. Met de juiste instructie en constructie zijn er zo ook oplossingen mogelijk voor gepersonaliseerde steunzolen.

 

> Dit is een beknopte samenvatting van het artikel ‘De kracht van de combi’ van Jos van Wersch. Het volledige artikel leest u in Vakblad Arbo 7/8-2016.

Reageer op dit artikel