artikel

Circulaire werkkleding? Dat is transparant textiel!

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Er zijn veel ontwikkelingen rondom circulaire werkkleding. Zo is er het pilotproject van werkkledingproducent HAVEP en REMO (Recycle Movement).

Circulaire werkkleding? Dat is transparant textiel!

Daarvoor werd een duurzame doeksoort ontwikkeld die voor 75 procent uit gerecyclede content bestaat. Wat maakt deze doeksoort uniek? Twee zaken. Ten eerste is het nieuwe doek sterk genoeg om in circulaire werkkleding te gebruiken. Ten tweede levert het gebruik van de nieuwe doeksoort een enorme besparing op voor het milieu.

75% van jaarlijks kledingproductie belandt op afvalberg

De wereldwijde textielconsumptie groeit zo hard dat er binnen niet al te lange tijd niet meer aan de vraag naar natuurlijke grondstoffen kan worden voldaan. Dit terwijl momenteel 75 procent van alle jaarlijks geproduceerde kleding op de afvalberg belandt. Een enorme verspilling van kostbare grondstoffen die niet meer van deze tijd is.

Reden te meer dus om over te stappen op een circulair model. Bij het opzetten van een circulaire keten is de besparing van natuurlijke grondstoffen niet het enige om rekening mee te houden. Andere belangrijke factoren? De ecologische voetafdruk van het product, de transparantie van het hele productieproces en de recycling van het product. Al deze zaken maken samenwerking op ketenniveau tot een must.

Wat levert het op?

Circulaire werkkleding heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, er zitten nog veel meer voordelen aan. We noemen er hier een paar:

  • Circulaire werkkleding gaat langer mee (door de duurzame kwaliteit).
  • De kleding versterkt de reputatie van een bedrijf. Bij de keuze voor een product of dienst is duurzaamheid voor de consument steeds vaker een doorslaggevende factor.
  • Laat zien waar uw bedrijf voor staat en kies voor duurzame werkkleding.
  • Duurzame productie verbetert de werkomstandigheden over de hele wereld. Want duurzaamheid gaat over materialen en productieprocessen. Maar duurzaamheid gaat ook over mensen.

Circulaire werkkleding vraagt samenwerking op ketenniveau

Het pilotproject van HAVEP en REMO is een interessant praktijkvoorbeeld van zo’n samenwerking op ketenniveau. Dit project kwam tot stand met een subsidie van het Fiber 2 Fiber-programma van het ECAP (European Clothing Action Plan). HAVEP en REMO dachten vervolgens gezamenlijk het Europese productieproces uit.

We moeten iets doen aan de enorme verspilling en vervuiling. Het kan en moet beter!

Een belangrijke overweging daarbij was om de ecologische voetafdruk van de productie van circulaire werkkleding zo laag mogelijk te houden. Dit is uiteindelijk gelukt toen de partijen een duurzame vervezelaar en een garenproducent vonden. Die zitten in Spanje op zo’n twee kilometer afstand van elkaar. Zo wordt het transport tot een minimum beperkt.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

“Ik wil een bijdrage leveren aan een schonere toekomst voor nieuwe generaties”, zegt Martin Havik, oprichter van REMO. “Als voormalig topsporter weet ik wat ervoor nodig is om te kunnen slagen. Daarom zet ik mij 100% in voor meer circulariteit en transparantie in de textielindustrie. Want we moeten iets doen aan de enorme verspilling en vervuiling. Het kan en het moet beter!”

Bij duurzame productie is transparantie erg belangrijk

Bij een duurzame productie is transparantie erg belangrijk. Want transparantie draagt bij aan een groter vertrouwen bij de consument. En transparantie stimuleert de producent om altijd de meest duurzame keuze te maken. De impact van elke keuze is immers duidelijk meetbaar en zichtbaar.
Om de transparantie binnen het pilotproject te kunnen garanderen, krijgt elk item gemaakt met deze doeksoort het REMOkey-label. De QR-code maakt het gehele productieproces van een kledingstuk inzichtelijk. Het label toont bovendien de milieubesparing van het kledingstuk in water, energie en CO₂. De LCA-footprint is berekend met Ecochain (Environmental Management Software).

circulaire werkkleding

Zo ziet het volledige productieproces eruit – in Europa

 • Verzamelen van post-consumer (= na gebruik van textiel) katoen en pre-consumer (= pre-consumer: voor gebruik van textiel) snijafval.
 • Vervezelen van dit katoen samen met het gerecyclde PET in Spanje. Belda Llórens, een duurzame spinnerij, spint de vezels tot nieuw garen.
 • Van dit garen weeft men nieuw doek in Portugal.
 • Na de veredeling van het doek naaien kleermakers in Macedonië er nieuwe werkkleding van. In dit HAVEP-atelier is veel aandacht voor veiligheid, eerlijke lonen en juiste werkomstandigheden.
 • De producten worden verpakt in recyclebare HDPE-tassen. Elk item krijgt een REMOkey-label en een standaard Europees label met informatie over het land van herkomst, de samenstelling en de verzorging.

Besparing grondstoffen per kg/doek met gerecyclede katoen

De doeksoort uit dit pilotproject bestaat voor 65 procent uit gerecycled polyester, voor 25 procent uit katoen en voor 10 procent uit gerecyclede katoen. Hoewel het percentage gerecyclede katoen misschien niet groot lijkt, is de positieve impact ervan op het milieu niet te onderschatten.

Want wat besparen we per één kilogram doek door te kiezen voor gerecyclede katoen en polyester? Kijk maar eens naar de tekening hierboven … Zes badkuipen water. Dat is genoeg water voor 3.485 kopjes koffie! Voldoende elektriciteit om een laptop 32 dagen te laten werken. Of om uw smartphone 138 dagen lang van een volle batterij te voorzien.

> LEES OOK: Duurzame tips voor ondernemers met lef

Circulaire werkkleding: scheiden in recyclebare onderdelen

Duurzaamheid gaat over materialen en productieprocessen en ook over mensen

In de ontwerpfase van de werkkleding houdt men al rekening met de recycling naderhand. Alle kledingstukken zijn zo ontworpen dat ze uiteindelijk ook weer gemakkelijk in recyclebare onderdelen zijn te scheiden. Om het de dragers gemakkelijk te maken, kunnen zij de kleding inleveren via de Ophaal & Recycle-
service van HAVEP. Die zorgt ervoor dat de oude werkkleding weer een nieuw leven krijgt. En zo is de cirkel rond.

Belangrijke uitdagingen bij productie circulaire werkkleding

De belangrijkste uitdaging tijdens de opzet van dit pilotproject was de sterkte van de doeksoort. Het doek moest sterk genoeg zijn om het te verwerken in circulaire werkkleding. Bovendien moest het voldoen aan de eisen van de diverse normeringen. Uiteindelijk is dit gelukt door ook pre-consumer snijafval aan de samenstelling van het doek toe te voegen. In totaal belandt er jaarlijks zo’n 60 miljard vierkante meter aan snijafval op de werkvloer. Dat verdwijnt vervolgens in de prullenbak. Een onnodige verspilling! Het is dus hoog tijd om binnen de textielindustrie na te denken over duurzame oplossingen voor snijafval.

Een andere uitdaging: momenteel is er in de supply chain per productiefase steeds één leverancier. De volgende stap is om binnen Europa andere duurzame spinnerijen, weverijen en ververijen te vinden die kunnen fungeren als back-up. Want dat maakt een grootschaliger productie mogelijk.

Marte Westdijk | HAVEP

 

> TIP: PBM kiezen? Weg met de keuzestress, de PBMwijzer helpt u met informatie

Reageer op dit artikel