artikel

Stofmasker noodzaak? Dan nooit ‘even af’

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke veiligheid is belangrijk. Daarom treffen we voorzieningen om die te waarborgen.  Stofmaskers, bijvoorbeeld. Maar in de praktijk zetten medewerkers hun stofmasker tijdens het werk regelmatig ‘even’ af. En dat is nu net niet wat we willen.

Stofmasker noodzaak? Dan nooit ‘even af’

Het is een rustige maandagochtend en u bent in de werkplaats een stuk hout aan het bewerken. Het zaagsel vliegt door de lucht, zichtbaar in het licht. U bevindt zich in een soort magische gemoedstoestand en u voelt zich kiplekker. Onbewust reikt u naar het stofmasker op uw gezicht. Het zit niet lekker, u heeft het warm en het voelt alsof het wat moeilijk is om te ademen.

Heel even trekt u het masker omhoog en haalt u diep adem. Misschien maar een paar seconden. Het lijkt onschuldig. Maar moet u voor uw werk een stofmasker dragen, dan is het nooit de bedoeling dat u dat afzet. Ook niet heel even.

Risico stofdeeltjes: u merkt de schade pas veel later

Inademing van stofdeeltjes kan de gezondheid schaden. Er kunnen immers schadelijke of giftige bestanddelen in zitten die diep in de longen kunnen doordringen. Een groot risico is dat je daar vaak op korte termijn weinig van merkt. Klachten kunnen uiteenlopen van irritatie aan de luchtwegen tot zware ademhalingsproblemen. Langdurige blootstelling kan zelfs het risico op kanker verhogen.

> LEES OOK: Wat u moet weten over adembescherming 

Stofmasker beschermt alleen bij altijd en correct dragen

Om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen is het werken met gevaarlijke stoffen aan strenge voorschriften en regelgeving gebonden. Van vuile fabrieken tot laboratoria, in omgevingen waar de ademhaling op de proef wordt gesteld is het in de regel vereist dat werknemers over passende ademhalingsbescherming beschikken. Maar een stofmasker biedt alleen de beoogde bescherming wanneer het altijd en correct wordt gedragen.

De directe effecten van blootstelling aan rondvliegende stofdeeltjes zijn waarschijnlijk niet direct merkbaar. Maar na verloop van tijd kunnen er negatieve gezondheidseffecten optreden. Iets wat op het eerste gezicht nog onschuldig lijkt, kan op de lange termijn ernstige gevolgen hebben. Helaas is niet iedereen zich hiervan bewust.

Wat we niet willen: stofmaskers die even afgaan

Iedereen kent het belang van persoonlijke veiligheid. Toch gebeurt het nog vaak genoeg dat mensen een stofmasker tijdens het werk ‘even’ afzetten. Ervaren gezondheids- en veiligheidsmanagers weten weliswaar dat zij mensen kunnen sturen op het vlak van veiligheid. Maar het blijft een uitdaging om voortdurende naleving van het dragen van stofmaskers af te dwingen. Als medewerkers zich ongemakkelijk voelen met hun stofmasker op, kunnen ze in de verleiding komen dat aan te passen of af te zetten. En dat is nu net niét wat we willen.

> TIP: wijzer adembescherming kiezen met de PBMwijzer

Drie aspecten voor comfort bij een stofmasker

Wat willen we dan wel? We willen ons werk kunnen doen zonder constant een benauwd gevoel te hebben van het masker dat op ons hoofd zit. Daarom is comfort zo belangrijk bij het dragen van een masker. Goede stofmaskers worden niet warm, trekken niet aan het haar en klemmen of jeuken niet. Of een masker lekker zit, is afhankelijk van een aantal aspecten:

1. Ademweerstand

Hoe lager de ademweerstand, hoe fijner het is om te ademen. Daarom is het belangrijk dat het masker niet te veel filterlagen heeft. Op dit gebied is er een unieke technologie: ‘geavanceerd elektrostatisch filtermateriaal’ (Advanced Electret (Filter) Media, kortweg AEM). AEM laat veelbelovende resultaten zien als het gaat om het gemak van ademhalen tijdens het dragen van een stofmasker.

Wat houdt deze technologie in? De technologie van geavanceerd elektrostatisch filtermateriaal ontstaat door tijdens het fabricageproces een hoog en stabiel niveau aan elektrostatische lading aan te brengen in de microvezels van onderhoudsvrije stofmaskers. Deze hoge en stabiele lading zorgt ervoor dat elke vezel in het filter deeltjes aantrekt uit een groter gebied en die ook vasthoudt. Daardoor zijn er minder vezels nodig om dezelfde bescherming te kunnen bieden. Dit resulteert in een lagere ademweerstand, wat maakt dat de drager gemakkelijker kan ademhalen. Naast de inademweerstand is ook de uitademweerstand te verbeteren door middel van een uitademventiel. Een goed werkend uitademventiel zorgt voor snelle afvoer van warme, uitgeademde lucht uit het masker.

2. Draagcomfort

Dit is zo mogelijk nog belangrijker. Denk onder meer aan het gewicht van de maskers, de compatibiliteit van het masker met andere PBM en het ergonomisch ontwerp dat de druk op de nek en het hoofd minimaliseert.

3. Fit (pasvorm)

Een masker moet goed aansluiten op het gezicht. Maar al te dikwijls blijkt in de praktijk dat medewerkers kiezen voor een te groot of te klein masker. Daardoor ontstaan lekkages en daalt de bescherming. Soms kan een masker met een slechte pasvorm wel heel comfortabel aanvoelen, maar geeft het niet de bescherming die nodig is. Daarom is het aan te raden een masker te kiezen dat goed aansluit op het gezicht.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

Opgelucht ademhalen met een comfortabel stofmasker

Met een stofmasker dat voldoet aan deze drie comfortaspecten kunnen werknemers aan het einde van de werkdag opgelucht ademhalen. In de wetenschap dat comfort en veiligheid hand in hand gaan tot de klus is geklaard. Meer ontdekken over comfortabele stofmaskers? Download HIER het launchpakket.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 3M.

Kathelijne Jansen | Application Engineer 3M

Reageer op dit artikel