artikel

Een ongeluk zit in een scherp hoekje

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij het werken op platte daken, vloeren en platformen zijn zowel werkgever als werknemer zich vaak niet bewust van de risico’s en gevaren. Bij dit soort situaties wordt valbeveiliging blootgesteld aan scherpe randen en hoeken. Het overgrote deel van de valbeveiliging in de markt is daar niet op getest. Dit met levensgevaarlijke situaties tot gevolg.

Een ongeluk zit in een scherp hoekje

In de afgelopen jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de bescherming van personen die op hoogte werken. Toch zag de Inspectie SZW in 2018 het aantal meldingen van bedrijfsongevallen verder toenemen. Daar staat ‘vallen van hoogte’ al jaar na jaar in de top 3 van ernstige ongevallen op de werkvloer. In 2018 waren er volgens het RIVM 23 doden en 77 slachtoffers met permanent letsel te betreuren door een val van hoogte. Zoomen we daarop in dan ontstaan de meeste ongelukken bij een val van een dak, vloer of platform.

Daarom slaan veiligheidsexperts Honeywell Safety Products en Wiltec de handen ineen. Zo lanceren zij een online Valbeveiliging kennisbank die werkgevers en veiligheidprofessionals informeert over het werken met valbeveiliging bij scherpe randen en hoeken.

Scherpe randen en hoeken

Een zeer onderbelicht onderwerp is het gebruik van valbeveiliging bij scherpe randen en hoeken. Als een vallijn of valstopapparaat op voetniveau wordt bevestigd, is er vrijwel altijd een scherpe hoek aanwezig zodra een persoon valt. Toch zien we in de praktijk dat een groot deel van de valbeveiliging die wordt gebruikt geen additionele normering heeft voor het gebruik bij dit soort randen.

Het gevaar bij een val over een scherpe hoek of rand met een non-conforme lijn zit hem in twee zaken:

  1. De lijn kan scheuren door het snijdeffect welke een scherpe hoek kan veroorzaken. Een non-conforme lijn kan deze kracht niet aan, omdat het weefselband in de lijn niet is versterkt. Bij zoveel kracht lijken de lijnen met een schaar te worden doorgeknipt. De persoon zal alsnog op de grond vallen, met alle gevolgen van dien.
  2. Er is geen demper aanwezig aan de zijde van de persoon (aan het valharnas). Een demper die zich bevindt aan de zijde van het ankerpunt scheurt niet goed uit zodra alle kracht van een val zich focust op de hoek of rand. Daardoor wordt een persoon niet (genoeg) door een demper opgevangen. De hoeveelheid kracht die op het lichaam komt, is veel zwaarder dan toegestaan, met ernstig letsel tot gevolg.

Normeringen

Icoon op de valbeveiliging dat het geschikt is voor gebruik bij scherpe randen en hoeken.

Naast de standaard Europese normeringen zijn er inmiddels additionele richtlijnen opgesteld waar producenten hun valbeveiliging extra op testen. Dit veelal om specifieke werkomstandigheden of veiligheidsverhogende technologieën aan te tonen. Zo zijn er ook methoden die bestendigheid van valstoppen en vallijnen testen op scherpe randen en hoeken:

• PPE VG11.060 : test de bestendigheid van EN 360-producten (valstopapparaten) op scherpe randen
• PPE VG11.074 : test de bestendigheid van EN 354 en EN 355-producten (vallijnen) op scherpe randen

Valbeveiliging kennisbank

Honeywell Safety Products en Wiltec lanceren een complete online kennisbank met tekst en uitleg over onder andere verschillende werksituaties, de bijkomende risico’s, de zorgplicht van de werkgever alsook de geldende wetten en normeringen. Speciale aandacht gaat naar het werken bij scherpe hoeken en randen, waarbij tot detail wordt beschreven waar werkgevers en veiligheidprofessionals aan dienen te denken, aangevuld met videomateriaal waarop het verschil tussen conform en non-conforme valstopapparaten en vallijnen wordt uitgelegd.

Dit artikel is gesponsord door Wiltec.

Reageer op dit artikel