blog

Eigenlijk zijn PBM’s erg passieve dingen. Wij zeulen er de hele tijd mee rond en hopen dat ze ons beschermen als het erop aankomt. Reageren op de veranderende omgeving zit er niet echt in. Hoewel? Iets eenvoudigs als een fluor verkeersjasje zit toch best knap in elkaar. De gele, oranje of rode kleurstoffen vangen onzichtbare UV-straling op en zetten ze om in zichtbaar licht, zodat de kleur feller lijkt dan ze eigenlijk is. Maar het kan beter.

 

Wat te denken van kleding die beter isoleert als je het koud krijgt en minder als het weer warmer wordt, als was het een prive-airconditioning? Of een veiligheidshelm of motorkleding: soepel en comfortabel in het gebruik, maar hard en taai als je ergens tegen aanstoot? Het lijkt sciencefiction, maar dat is het niet.

 

Er bestaan wel degelijk materialen die kunnen reageren naargelang de behoefte. Zogenaamde ‘phase change’-materialen werken volgens het principe dat er warmte nodig is om een stof te doen smelten, maar dat de temperatuur niet verder stijgt zolang niet alles gesmolten is. Als het materiaal afkoelt, zal er bij het stollingsproces warmte vrijkomen. Zo krijg je een koelend effect als het warm is en een verwarmend effect als het kouder wordt.

 

Andere materialen, zoals ‘shape memory’-materialen, veranderen van vorm als het warmer of kouder wordt en gaan zo beter isoleren of warmte afvoeren. Denk aan een veer of een dennenappel, die zich opent of sluit passend bij de omstandigheden.

Ook bestaan er materialen, die onder normale omstandigheden soepel zijn, maar meteen hard worden bij een klap of botsing. Deze ‘mini-airbags’ kunnen ingezet worden in veiligheidshelmen of als schouder- of kniebeschermers in sportuitrustingen.

 

Maar het kan nog een stuk complexer. Het integreren van elektronica in pbm’s laat toe risico’s te detecteren, alarm te slaan, gegevens over lokalisatie en lichaamsfuncties van de PBM-gebruiker door te seinen, te communiceren enzovoort. Er bestaat al kleding met een ingebouwde mp3-speler of een gsm met een toetsenbord op de mouw. Ook voor brandweerlieden of interventies in de chemische sector liggen hier veel mogelijkheden.

 

Dit is maar een zeer beperkte greep uit de recente ontwikkelingen. Die zijn zeer divers. Lang niet alles wat ontwikkeld wordt, zal leiden tot massale toepassingen. Maar dat het zal leiden tot betere, veiligere, comfortabelere en duurzamere pbm’s staat wel vast.

 

Auteur: Fred Foubert

Reageer op dit artikel