blog

Zin en onzin van aanbesteden

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Leveranciers moeten zich vaak door een brei onbegrijpelijke ellende heen werken. En dat zijn geen incidenten.

 

Uit de praktijk:

 

 • kleding moet ten minste voldoen aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Vervolgens wordt een lijstje gegeven met elf normeringen, aan ons om ze uit te zoeken
 • de levensduur van de kleding moet zo lang mogelijk zijn
 • de bescherming tegen invloeden van buitenaf moet zo hoog mogelijk zijn
 • de kleding dient ‘extra’ waterdicht te zijn
 • de levensduur van de aankopen moet zo lang mogelijk zijn
 • de herkenbaarheid moet zowel overdag als ’s nachts zo goed mogelijk zijn
 • de thermo-onderkleding dient te worden geleverd in een zomer- en winteruitvoering Zomeruitvoering? Misschien een blijk van een vooruitziende blik?

 

En wat dacht u van:

 

 • het kledingstuk dient een zo goed mogelijke bescherming te bieden
 • de schoen dient een dusdanige hoogte te hebben dat hij het comfort heeft van een lage schoen en de bescherming van een laars kan bieden. De uitvoering dient echter niet hoger te zijn dan enkelhoogte

 

In ons advieswereldje kunnen we ook van het betere knip- en plakwerk genieten. Fouten worden collegiaal doorgegeven met de beste bedoelingen – en om kosten te besparen – en komen dus weer vrolijk terug in de pakketten van eisen die al eerder de basis vormden van een kort geding.

 

Nog een paar aardige:

 

 • transpiratievocht dient zo goed mogelijk te worden afgevoerd

 • de pasvorm dient zo goed mogelijk te zijn

 • het aan- en uitrekken van de kleding moet zo soepel mogelijk gaan

 • en als uitsmijter: de prijs van de geselecteerde kleding dient zo laag mogelijk te zijn!

 

Ook de tijdsplanning waarbinnen leveranciers moeten opereren is vaak onhaalbaar.

 

Tussen het moment van vragen stellen en beantwoorden zitten bijvoorbeeld drie dagen. Of het is midden in het vakantieseizoen: sluiting van de aanbesteding 1 augustus, beoordeling kleding tussen 6 en 14 augustus, aanlevering proefkleding 14 augustus, draagproeven starten 15 en 16 augustus. En dan te bedenken dat voor veel kleding (ook monstermodellen) minimaal twee weken productietijd nodig is. Ook hebben we het nog niet over de vakantieperiode, waarin productieafdelingen gesloten zijn!

 

Zo worden leveranciers gedwongen veel vragen te stellen aan de uitschrijvers van aanbestedingen. Gelukkig bestaat er nog een optie tot het stellen van vragen. Maar dat heeft weinig zin als er tussen de nota van inlichtingen en de uiterste datum van inschrijven slechts zeven dagen beschikbaar zijn inclusief een weekend.

 

Succesvol aanbesteden vraagt om inzicht en begrip tussen alle betrokken partijen. Het eenzijdig afdwingen van eisen levert alleen maar verliezers op. Fabrikanten en leveranciers die spontaan afhaken en aanbestedende partijen die hun aanbesteding moeten intrekken door gebrek aan belangstelling van aanbiedende partijen. Begin op tijd, laat u vakinhoudelijk adviseren en neem leveranciers serieus!

 

Auteur: Herman Ter Meer (Managing Partner bij ETCP)

Reageer op dit artikel