blog

Hoofdbrekens over een uniform

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Vorig jaar struikelde een Haagse agente over haar wapenstok, viel van de trap en brak haar duim. De oorzaak: de zak van haar nieuwe politie-uniform was niet goed doorgestikt, waardoor de knuppel door de broek zakte.

Hoofdbrekens over een uniform

Een gevalletje ‘bedrijfsongeval’, oordeelde de rechter. En dus schadevergoeding. De politie adviseert nu om de wapenstokzak zelf in te korten.

Aanschaf leek zorgvuldig voorbereid

Hoe kan dit? De aanschaf van dit nieuwe politie-uniform leek zo zorgvuldig voorbereid. De agenten waren blij dat er iets nieuws kwam. Eindelijk zouden ze af zijn van die ‘oubollige pantalon met dansschoentjes’ en van die pet die van hun hoofd viel bij het reanimeren. Ze hielpen ook bij het nieuwe ontwerp. Via een digitale enquête konden 50.0000 collega’s hun mening geven over de voorstellen: een polo of een werkoverhemd, een cap of een ‘schuitje’. Ook waren burgers geënquêteerd over foto’s van de tenues. Want het nieuwe uniform moest gezag uitstralen, maar niet agressief ogen.

Kosten 50 miljoen euro, 1.500 per agent

Na een ingewikkelde aanbesteding werd de nieuwe outfit ingevoerd. De broeken komen uit Polen, de regenbroek uit Oekraïne, de petten uit Tunesië, de jassen uit Indonesië en de polo’s uit Turkije. Alleen de wapenstok en wapenstokhouder zijn van Nederlandse makelij, al duurde die aanbesteding alleen al een jaar. Het geheel kostte zo’n 50 miljoen euro, 1.500 euro per agent.

Dan waren er nog de lompe laarzen en de 250.000 te strakke, stinkende polo’s

En toen kwamen de gebreken …

Pas toen iedereen eenmaal netjes in het pak zat, kwamen er gebreken aan het licht. De gele strepen lieten los, waardoor de agenten niet goed zichtbaar waren in het donker en weer in hun ouderwetse gele hesjes de straat op gingen. Verder benam de klep van de pet hen het zicht. Zonder verstelmogelijkheden zit die pet óf te los, óf hij knelt. Dan waren er nog de lompe halfhoge laarzen en de 250.000 te strak zittende, stinkende polo’s. Het kostte veel geld om dat laatste aan te passen.

Distributie liep ook niet echt lekker

Ook de distributie liep niet helemaal lekker. Levering van de uniformen liep niet via de politiebureaus want “medewerkers hebben daar wel andere dingen aan hun hoofd”, aldus de corpsleiding. Daarom komen de duizenden kledingpakketten (nog steeds) per post, waardoor de uniformen soms kwijtraken of in verkeerde handen vallen. Uniformen zouden “bij een buurman zijn bezorgd die regelmatig met de politie in aanraking komt”, meldde het AD wat opgeklopt.

Aandachtspunten bij een nieuwe outfit

Inmiddels schijnt bijna iedere agent tevreden te zijn met zijn nieuwe outfit. Maar kennelijk duurt het een paar seizoenen dragen en heel wat hoofdbrekens voordat het zover is. Is de invoering van nieuwe bedrijfskleding dan echt zo ingewikkeld? Een paar dingen zijn duidelijk. Neem er ruim de tijd voor, stel vanaf het begin de veiligheid voorop en betrek de werknemers er tijdig bij. Maar vooral: dóe ook iets met hun opmerkingen. Anders blijft de zaak hoofdbrekens kosten.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

 

> Lees meer over persoonlijke beschermingsmiddelen in de PBM Gids.

Reageer op dit artikel