blog

Muziekje erbij? Doe dan je oordoppen maar in

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bioscopen en sportscholen beloven de oren van bezoekers te sparen, zo stond eind vorig jaar in de krant. Op poppodia zouden oordoppen al een vertrouwde accessoire zijn. Wellicht binnenkort ook in bioscopen, sportscholen en studentenverenigingen.

Muziekje erbij? Doe dan je oordoppen maar in

NL Actief, de branchevereniging voor sportcentra, heeft een convenant gesloten met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid om het gehoor van bezoekers beter te beschermen. De partijen beloven daarin het geluidsniveau bij te houden, te begrenzen op een veilige niveau en oordoppen aan te bieden.

Volgens de branchevereniging is muziek belangrijk om een bepaalde sfeer neer te zetten. Maar aan een te hoog volume kleven natuurlijk nadelen. En – dixit de directeur van NL Actief – de gezondheid van bezoekers en medewerkers is hen dierbaar.

Gehoor jongeren sinds jaren tachtig verslechterd

Volgens een geciteerde audioloog is dit een goed begin. Zeker nu uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het gehoor van jongeren sinds de jaren tachtig is verslechterd. Vermoedelijke oorzaken: allereerst het toegenomen gebruik van koptelefoons/mobieltjes. Daarnaast de technische verbeteringen in muziekapparatuur. Daardoor kan het geluid hard zonder dat dit vervormt.

> LEES OOK: Tips tegen gehoorverlies bij jongeren

Hoe hard staat de muziek in de fitnessbranche?

De fitnessbranche gaat de komende jaren eerst in kaart brengen hoe hard de muziek staat in de sportscholen. Daarna volgens waar nodig maatregelen. Men denkt, naast volumebegrenzers, aan training van instructeurs over de gevolgen van te hard geluid. En ook aan voorlichting aan bezoekers over hoe zij zich kunnen beschermen, zoals met oordoppen.

Tja, volgens mij zijn dergelijke zaken eenvoudig en vooral snel te regelen. Maar goed, je moet ergens beginnen. Dat betekent in polderland een convenant. En later zien we wel verder.

> LEES OOK: Geen haan kraait naar gehoorbescherming

Zoals bekend varieert de gevoeligheid voor gehoorschade van mens tot mens, maar wordt een niveau van minder dan 80 decibel aanvaardbaar geacht. Daarboven moet de werkgever in de arbeidssituatie gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking stellen. Boven 85 decibel moet hij er zelfs op toezien dat de verstrekte oordoppen ook daadwerkelijk worden gebruikt.

Bij piekbelasting neemt duur veilige blootstelling af

We hebben het hier over een weekgemiddelde van 40 uur. Maar bij hogere geluidsvolumes neemt de duur van een veilige blootstelling snel af. Zeker bij piekbelastingen. Zo wordt aangenomen dat men een belasting van 102 decibel maximaal een kwartier kan verdragen zonder direct blijvende gehoorschade. We hebben het dan bijvoorbeeld over het geluidsniveau van een pneumatische hamer bij het slopen van een betonnen vloer.

> LEES OOK: De maximale pieken voor je otoplastieken

Geluidsniveau bij diner kan snel flink oplopen

Ik dacht aan dit artikel bij een diner dat ik laatst genoot in het kader van een congres. Er zullen zo’n driehonderd deelnemers zijn geweest, aan tafels met elk acht personen. Goed voor de gezelligheid en het netwerken. Zoals bekend kan het geluidsniveau bij een receptie al snel zodanig oplopen, dat je behoorlijk hard moet praten om je verstaanbaar te maken. Dat gebeurde dus ook tijdens dit diner.

> LEES OOK: Schakel schadelijk geluid uit

Muziekje erbij? Doe dan je oordoppen maar in

Om de feestvreugde te verhogen verzorgde een ongeveer 15-koppige big band de muzikale omlijsting. Onze tafel stond helemaal achteraan, ver van de muziek. Maar op sommige momenten was elkaar verstaan echt onmogelijk. Een van de deelnemers had een geluidsmeter (op zijn mobieltje). Hij kwam bij twee metingen op 100 en 106 decibel.

> LEES OOK: Zien, voelen, meten en begrijpen

Merkwaardig was dat niemand van de aanwezigen ingreep op dit congres van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde. Op sportcentrum Papendal. Het leek net werken. Maar dan met een pneumatische hamer.

Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

 

> TIP: Gehoorbescherming? De PBMwijzer biedt houvast bij uw PBM-beslissingen

Muziekje erbij? Doe dan je oordoppen maar in

Reageer op dit artikel