nieuws

C&A ontkent uitbuiting fabrieksarbeiders India

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De Volkskrant bezocht samen met ontwikkelingsorganisatie SOMO de kledingfabriek KPR Mill in India, die voor C&A en H&M zou produceren. Op 4 september publiceerde de krant een uitgebreid artikel waarin wordt beschreven hoe de werkneemsters van deze fabriek worden uitgebuit.

Onjuist
C&A laat  in een persverklaring weten dat er helemaal geen contractuele overeenkomst is met de betreffende fabriek en dat er dus ook niets wordt geproduceerd voor C&A. Het bedrijf geeft aan wel productie bij deze leverancier te hebben overwegen en daarom een kwaliteitsonderzoek heeft gedaan, wat verklaart waarom de journaliste van de Volkskrant monsters voor C&A heeft gezien tijdens haar bezoek aan de fabriek. Maar C&A is uiteindelijk niet met deze fabrikant in zee gegaan omdat een inspectie uitwees dat de werkomstandigheden niet voldeden aan de vereisten.

Eenzijdig
Ook CBW-Mitex en de Raad Nederlandse Detailhandel betreuren de eenzijdige berichtgeving van de Volkskrant, waardoor het beeld wordt opgeroepen dat kledingbedrijven geen oog zouden hebben voor mogelijke misstanden die zich in productielanden van kleding voordoen. “Het verbeteren van de werkomstandigheden bij de productie van kleding heeft juist al jaren prioriteit voor Nederlandse kledingbedrijven. Via diverse internationale initiatieven laten kledingbedrijven hun leveranciers regelmatig controleren.”

Reageer op dit artikel