nieuws

Van KLM-uniform tot laptoptas

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het innovatiecentrum Texperium in Haaksbergen gaat werk maken van meer recycling en upcycling van textielvezels. Het is duurzaam en milieuvriendelijk: met het ‘upcyclen’ van 90.000 kilo oude KLM-uniformen tot nieuwe, hoogwaardige producten wordt mondiaal een besparing bereikt van 1 miljoen kubieke meter aardgas en ongeveer 4.600 ton CO2-emissies

Gebruikte uniformen van de KLM-stewardessen verdwijnen niet langer in de verbrandingsoven, maar worden omgezet in nieuwe textielproducten. Dit is een voorbeeld van het omzetten van textielafval in nieuwe producten, iets wat momenteel niet gebruikelijk is in de textielketen. Daar komt verandering in met de oprichting van innovatiecentrum Texperium in Haaksbergen, Twente. Dit kenniscentrum is op 9 september geopend door demissionair minister Tineke Huizinga (VROM).
Texperium verwacht ook dat dergelijke innovatieve projecten, waarbij er meer hergebruik plaatsvindt, goed zijn voor tientallen extra arbeidsplaatsen in de sector.

300 miljoen kilo afval

De productie van textiel en textiele vezels is nu zeer milieubelastend. Veel textiel wordt al afgedankt voordat het echt versleten is. Slechts een klein gedeelte wordt ingezameld en hergebruikt: meer dan 80 procent van het Nederlandse textiel verdwijnt op de stort of in de afvaloven. Het gaat per jaar om meer dan 300 miljoen kilo textiel, goed voor een stevig doek ter grootte van de provincie Utrecht. Dit betreft overigens niet alleen kleding, maar ook industrieel textiel zoals tapijt, andere vezels en restpartijen. Slechts een klein deel van dat textielafval wordt hergebruikt. Veel bedrijfskleding zoals uniformen wordt uit veiligheidsoverwegingen verbrand.

Hergebruik tot isolatiemateriaal

Verschillende bedrijven en organisaties verzamelen en sorteren momenteel gebruikte en afgedankte kleding. Een deel van die kleding wordt opnieuw gebruikt. Maar voor een deel gaat het ook om lompen, die worden verwerkt in laagwaardige producten (downcycling) zoals isolatiemateriaal. De huidige industriele verwerking van afgedankte kleding en andere vezels levert meestal een mengsel op van vezels, garenresten en stukjes doek. Knopen, ritsen en andere accessoires maken hergebruik moeilijk. Textielafval verwerken in bijvoorbeeld isolatiemateriaal is mede daarom tot op heden het hoogst haalbare hergebruik gebleken.

Nieuwe technieken en producten

Texperium wil een flinke impuls geven aan de ontwikkeling van unieke technologie voor recycling en productontwikkeling met herwonnen vezels. Dit moet leiden tot de productie van nieuwe, hoogwaardige producten: geen recycling maar upcycling. Meer hoogwaardige toepassingen komen al in zicht als de afgedankte kleding wordt gesorteerd op kleur en samenstelling. Texperium en haar partners werken aan de ontwikkeling van apparatuur voor zo’n sorteermethode. Daarnaast gaat Texperium sorteerders en producenten samenbrengen, zodat er een nieuwe productieketen ontstaat voor gerecyclede textielvezels, waarin bijvoorbeeld sorteerders vezels op maat leveren voor specifieke producten die de productiebedrijven maken. Dat maakt de textielketen niet alleen duurzamer, maar biedt ook nieuwe marktkansen.

Van KLM-uniform tot nieuwe producten

Samenwerking tussen Texperium, KLM, Agentschap NL en verschillende marktpartijen heeft al geleid tot de eerste voorbeelden van textielupcycling tot nieuwe producten. In 2010 zijn de 11.000 stewardessen van KLM in nieuwe uniformen gestoken. Uit veiligheidsoverwegingen worden dergelijke uniformen altijd vernietigd. Nu zocht de KLM naar een mogelijkheid om de oude uniformen – ongeveer 90.000 kilo textiel – op een duurzame en verantwoorde manier te verwerken. De textiel is niet verbrand maar versnipperd en vervezeld; van de vezels is stof voor nieuwe producten gemaakt. Professionele industrieel ontwerpers hebben met een student industrieel-productontwerpen van de Saxion-hogeschool enkele productideeen ontwikkeld die raakvlakken hebben met vliegen en reizen. Voorbeelden zijn kofferriemen, laptoptassen en sloffen. De prototypes zijn voorbodes van het nieuwe leven dat KLM-uniformen kunnen krijgen.

Reageer op dit artikel