nieuws

Defensie betaalt voor chroom-6 slachtoffers

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Defensie betaalt schadevergoedingen aan zieke (oud-) medewerkers die hebben gewerkt met verf waarin het kankerverwekkende chroom-6 zit.

Defensie betaalt voor chroom-6 slachtoffers

Dat meldt De Telegraaf. De financiële genoegdoening varieert van 3000 euro voor lichte, tot 15.000 euro voor ernstige gevallen. Met deze in november al door minister Hennis-Plasschaert toegezegde ‘coulanceregeling‘ bekent Defensie nog geen aansprakelijkheid voor de ziekte van voormalige werknemers. Officieel moet onderzoek nog het precieze verband aantonen tussen chroomverf en gezondheidsklachten.

De voorschotregeling is dan ook voorlopig. Mocht later blijken dat iemands ziekte niet is veroorzaakt door diens schilder- of schuurwerk met chroomverf, dan hoeft de betrokkene de schadevergoeding niet terug te betalen.

Klachten

De lijst met ziektes die onder de regeling valt, is ruim genomen. Gemelde klachten waren onder andere kanker, kortademigheid en uitvallend haar. Alleen de uitvallende tanden die een enkeling noemde als effect van werken met chroomverf staan niet op de lijst.

Chroom-6 is een stof in de verf en lak waarmee tanks en gevechtsvliegtuigen in een aantal werkplaatsen van Defensie worden voorzien. 900 medewerkers en oud-medewerkers die hebben gewerkt met het kankerverwekkende chroom-6 of de camouflageverf CARC (met daarin chroom-6)  hebben zich laten registreren bij een meldpunt.

Reageer op dit artikel