nieuws

Veiligheidshelm is hoofdzaak

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het hoofd is een bijzonder kwetsbaar deel van ons lichaam. Daarom moeten we het in werksituaties optimaal beschermen. De veiligheidshelm is dus met recht een hoofdzaak.

Veiligheidshelm is hoofdzaak

Een industriële veiligheidshelm is een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) dat het hoofd moet beschermen tegen een groot aantal gevaren. De verschillende soorten gevaren kunnen alleen of in diverse combinaties voorkomen. Bij het kiezen van passende hoofdbescherming zijn het soort werk en de aanwezige risico’s maatgevend. Als hulpmiddel bij het uitvoeren van die inventarisatie kan deze checklist van pas komen.

Eisen aan materiaal veiligheidshelm

De uitgebreide eisen aan het materiaal en de uitvoering van een veiligheidshelm staan in de geharmoniseerde norm EN 397. Een industriële veiligheidshelm is gemaakt van materialen van duurzame kwaliteit. Dat houdt in dat bij normaal gebruik de eigenschappen van die materialen tijdens de beoogde levensduur geen veranderingen ondergaan. Voor het binnenwerk van de helm gebruikt men materiaal dat de huid niet irriteert. De in Nederland gebruikte veiligheidshelmen zijn meestal gemaakt van bepaalde soorten niet-stroomgeleidende kunststof. Die zijn te verdelen in twee hoofdgroepen: thermoplasten en duroplasten (thermohardend).

Uitvoering van de veiligheidshelm

De uitvoering van een veiligheidshelm is aan eisen onderhevig. De bol of helmschaal van een helm is meestal voorzien van versterkingsribben en ventilatieopeningen. Daarnaast gelden nog diverse aanvullende eisen voor de bol met betrekking tot onder andere vorm, gewicht en weerstand. Getroffen door een vallend voorwerp moeten bol en binnenwerk, in goed afgestemde combinatie, meer dan 90 procent van de val-energie opnemen.

Opbouw van een veiligheidshelm

De opbouw van een helm hangt in belangrijke mate af van het gevaar waartegen die bescherming moet bieden. Een industriële veiligheidshelm is opgebouwd uit een helmschaal/bol met een rondlopende, brede rand of klep en een binnenwerk dat bestaat uit banden, al dan niet met een kinband. De instelbaarheid van de hoofdband en de achterhoofdband in het binnenwerk moet ervoor zorgen dat er voldoende vrije ruimte rond het hoofd blijft. Op die manier ontstaat een goede pasvorm. De eisen aan die vrije ruimte staan ook omschreven in de geharmoniseerde EN 397.

High performance helmets voor extra impact

Veiligheidshelmen conform EN 397 zijn primair bedoeld om bescherming te bieden tegen vallende voorwerpen die op de top van de helm terecht komen. Sinds enkele jaren is er een speciale norm voor veiligheidshelmen die een verhoogde bescherming tegen impact bieden, de EN 14052:2005. Deze high performance helmets bieden niet alleen een verhoogde bescherming tegen op de kroon vallende voorwerpen. Ze beschermen daarnaast tegen voorwerpen die naast de kroon terecht komen – de zogeheten decentrale impact – en tegen penetratie en vlamcontact.

De levensduur van een veiligheidshelm

Veiligheidshelmen zijn onderhevig aan veroudering. Hoe lang ze veilig meegaan, oftewel de maximum levensduur van helmen, hangt af van het materiaal, de blootstelling aan de gevaren en het gebruik. In de praktijk gaan helmen van thermoplastisch materiaal drie tot vijf jaar mee, rekening houdend met de inwerking van zonlicht (UV-straling). Er zijn ook helmen van duurzaam materiaal, soms versterkt met glasvezel. Onder normale omstandigheden kunnen deze tot tien jaar meegaan. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan het verouderingsproces bespoedigen. Nadat een helm een klap heeft opgevangen, is vervanging in ieder geval noodzakelijk, ook al is er op het oog geen vervorming zichtbaar.

Bronnen: arboportaal.nl, PBM Gids, Cobouw Veiligheids Zakboekje

 

> TIP: Lees ook ‘Draagplicht voor helmen en veiligheidsbrillen‘. Werknemers zijn verplicht de draagplicht voor helmen na te leven. Doen ze dat niet, dan kan ze dat hun baan kosten.

> TIP:  In de PBMWijzer vindt u meer over veiligheidshelmen en hoofdbescherming.

Reageer op dit artikel