nieuws

5 tips voor top veiligheidsschoenen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

In veel branches zijn goede veiligheidsschoenen nodig om veilig te kunnen werken. Die alleen verstrekken, volstaat niet. Vijf tips voor optimaal veilige veiligheidsschoenen.

5 tips voor top veiligheidsschoenen

1. Inkoop

Koop veiligheidsschoenen centraal in. Medewerkers een budget toekennen en de keuze voor de schoen aan hen overlaten? Dan loopt zo’n werkgever het risico dat de constructie en uitvoering van de schoen niet voldoen aan de eisen die de werkomstandigheden eraan stellen. Bij grote bedrijven loopt de inkoop van schoenen daarom altijd via de afdeling Inkoop, eventueel ondersteund door de arbocoördinator of veiligheidskundige (meestal na een verplichte RI&E).

2. Onderhoud

Laat medewerkers hun veiligheidsschoenen goed onderhouden. Vaak worden die schoenen blootgesteld aan vocht of beton. Verzuimt de werknemer om ze te borstelen en in het vet te zetten, dan zal het leer langzaam uitdrogen, breken of scheuren. Weliswaar financiert de werkgever de schoenen en is hij dus verantwoordelijk voor tijdige vervanging. Maar het blijft een feit dat goed onderhoud essentieel is voor de veiligheid en levensduur van veiligheidsschoenen.

3. Vervanging

Zorg voor een tijdige vervanging van de schoenen. Hoe vaak het nodig is om veiligheidsschoenen te vervangen hangt af van de omgeving, de frequentie van het gebruik en het onderhoud. Maar dat het eerder moet gebeuren dan dat de schoenen tot op de binnenzool zijn versleten, staat buiten kijf. Want dan dringen vocht en vuil van de grond zo de schoen binnen.

4. Omgeving

Gebruik de juiste schoenen in de juiste omgeving. Magazijnmedewerkers kunnen vaak toe met een polyurethaan zool: die is lichter en flexibeler dan een zool van rubber. In de zware industrie is dit materiaal minder geschikt. Daar moet de zool resistent zijn tegen hitte, zwaar vervuilde vloeren en extreme inwerking van buiten. In sommige situaties is een veiligheidsschoen minder geschikt. Denk aan klussen als beton storten, waarbij medewerkers door het vloeibare beton heen moeten lopen. Rubberen of PU veiligheidslaarzen zijn dan een betere keuze.

5. Ongeval

Laat medewerkers hun schoenen na een ongeval niet doordragen. Na een incident kunnen schoenen beperkt belastbaar zijn en niet meer aan de norm voldoen. Dat geldt niet alleen bij een zwaar voorwerp dat terechtkomt op een stalen neus. Maar ook in geval een medewerker met een stalen zool op een scherp voorwerp stapt. De eerste keer gaat een spijker zeker niet door de zool. Raakt een tweede spijker die zool op precies dezelfde plek, dan kan het anders aflopen. Belangrijk: laat medewerkers dit soort bijna-incidenten dus altijd melden.

 

>> Meer weten? Deze tips komen uit het artikel ‘Fundament voor veiligheid’ van Paul Smetsers. Lees het volledige artikel in Arbo 7/8-2015.

Reageer op dit artikel