nieuws

Hoe kun je bedrijfskleding recyclen?

Persoonlijke beschermingsmiddelen

135 miljoen kilo huishoudelijk textiel en kleding. Dat is wat er in Nederland jaarlijks verdwijnt in de afvaloven. Zonde, want een groot deel van dit materiaal is recyclebaar. Innovatiecentrum Texperium onderzoekt hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen.

Hoe kun je bedrijfskleding recyclen?

Een kledingproducent kampt met een probleem. Al jarenlang zet hij zijn bedrijfskleding af bij enkele trouwe klanten en jarenlang waren die tevreden. Maar nu komen ze met kritische vragen. “Die kleding van jou, is die eigenlijk wel duurzaam? Maak je gebruik van gerecycled materiaal?”
Zulke leveranciers vragen regelmatig advies bij Texperium. Want sinds 2010 onderzoekt dit innovatie- en ontwikkelingscentrum precies deze vraag: hoe kunnen wij oud textiel recyclen tot nieuwe textielproducten? En hoe zorgen wij ervoor dat deze nieuwe producten kwalitatief net zo hoogstaand zijn als de producten geproduceerd uit originele ‘nieuwe’ vezels? En ook niet veel duurder?

Klanten

Zoals gezegd, over belangstelling heeft het centrum niet te klagen. “We krijgen niet alleen vragen van leveranciers en producenten”, zegt Project Manager Paula Konter, “maar ook bijvoorbeeld van bedrijven die overgaan op nieuwe werkkleding. Deze blijven veelal zitten met al die oude kleding en willen niet dat dit wordt verbrand. Ook bestaat er veel belangstelling vanuit industriële wasserijen. Die leasen schoonmaakdoekjes en handdoekrollen aan bijvoorbeeld hotels. Na vele keren wassen worden die afgeschreven. Ook dit materiaal is natuurlijk te recyclen.”

Echter, dat recyclen is technisch niet eenvoudig. “Het textiel wordt vernietigd en ontdaan van knopen en ritsen “, zegt Konter. “Vervolgens wordt het in stukken gehakt en uit elkaar gereten. En ten slotte worden de vezels open geblazen met machines en krijgen ze een speciale behandeling. Het doel is dat we vezelmateriaal overhouden van voldoende kwaliteit.”

Isolatiemateriaal

Dat laatste viel tot enige tijd geleden lastig te realiseren. “Veel van de vezels worden samengeperst en laagwaardig weggezet”, zegt Konter. “Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal in auto’s of wasmachines. Ook kun je die vezels heel goed gebruiken voor vilt. De productie daarvan is vrij simpel en je kunt er heel leuke tasjes van maken.”

Moeilijker wordt het om het eindresultaat te weven tot doek. “Dan moet de lengte van de vezels optimaal zijn”, zegt Konter. “Want alleen daarmee kun je een garen spinnen dat egaal is en ook nog stevig. Alleen zulk garen kun je gebruiken voor een nieuw T-shirt of een nieuwe spijkerbroek. Hoe je die vezels op de goede lengte houdt, dat is één van onze onderzoeksterreinen.”

Successen

Een lastig proces dus, maar volgens Konter boekte Texperium al diverse successen. “In samenwerking met enkele partijen in Nederland en België hebben we een handdoek ontwikkeld die voor ongeveer 40% bestaat uit oude, gerecyclede jeansvezels. Let wel, dit is een handdoek die kwalitatief valt binnen de normering, geclassificeerd voor industrieel gebruik. Enkele maanden geleden bevatte die handdoek een gerecycled percentage van 15%, maar nu hebben we dat percentage dus enorm kunnen opvoeren. Nee, 100% is nog niet mogelijk, vanwege de kortere vezels in het garen met gerecyclede content. Maar in de toekomst zullen we zeker nog verdere stappen zetten.”

Om de missie van Texperium – meer kleding uit gerecyclede vezels – te verwezenlijken, is er ook een bijdrage nodig van ons allen. Wij moeten minder textiel weggooien en meer deponeren in de daarvoor bestemde bakken. Om hier een bijdrage aan te leveren, wil Konter een misverstand uit de weg ruimen. “Vroeger stond er op veel van die bakken dat de kleding niet kapot mocht zijn. Dat is achterhaald. De overheid wil nu dat we alle textiel recyclen: sokken, vaatdoeken, tot de draad versleten spijkerbroeken, echt alles. Er is slechts één voorwaarde: het materiaal mag niet sterk zijn vervuild. Dus geen doeken met verfresten of niet schoongemaakte poepluiers. Maar alles wat schoon is, kan de bak in.”

Reageer op dit artikel