nieuws

5 tips voor veilig werken bij brand

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Hoe kan iemand veilig werken als hij geen grip heeft op zijn werkomgeving? Deze 5 tips helpen (bedrijfs)brandweer en BHV’ers uit de brand.

5 tips voor veilig werken bij brand

In de Verenigde Staten stelt de Occuptional Safety and Health Association (OSHA) instructies op voor een veilige werkomgeving. Ook voor de brandweer. Fire Engineering heeft die instructies vertaald naar de realiteit en geeft werkbare tips voor de (bedrijfs)brandweer en BHV.

1. ‘Houdt het werkgebied vrij van rommel’

Realiteit: We weten allemaal dat het voor bijna iedereen onmogelijk is om de werkomgeving netjes te houden. En sowieso is bij een brand de ruimte donker en staat ‘ie vol rook.
Tip: Wees altijd voorbereid op het onverwachte. Loop langzaam, houd de knieën gebogen en behoud stabiliteit in de benen.

2. ‘Moe? Vermijd inspannende werkzaamheden’

Realiteit: Brandweerlieden worden altijd moe. Ze werken net zolang totdat ze aan hun taks zitten.
Tip: Blijf gefocust en ken je grenzen. Zorg dat je psychisch in goede doen bent zodat je dit werk aan kunt.

3. ‘Wees voorzichtig op gladde oppervlakken zoals ijs en natte vloeren’

Realiteit: Deze instructie is lastig op te volgen. Want waarmee bestrijdt de brandweer vuur? Juist, met water.
Tip: Loop bij een op- of aflopende ondergrond op handen en voeten. Gebruik altijd schoenen met veel grip en leg zo nodig materiaal neer dat grip op ijs geeft.

4. ‘Wees voorzichtig op ongelijke oppervlakken’

Realiteit: Brandweerlieden werken altijd op ongelijke oppervlakken: trappenhuizen, ladders, daken, beschadigde en rommelige vloeren of buitenterreinen.
Tip: Koop passende schoenen met een goed voetbed, extra grip en ondersteuning voor de enkels.

5. ‘Zwaar voorwerp tillen? Warm jezelf op’

Realiteit: Dit is natuurlijk niet haalbaar. Brandweerlieden hebben zelden tijd om zich fysiek voor te bereiden op hun werk. Dat lukt al helemaal niet als om drie uur ’s ochtends hun pieper afgaat.
Tip: Neem tijdens alle werkzaamheden af en toe de tijd om spieren te stretchen. En neem deze til-tips in acht: 1) probeer zware objecten te duwen of te trekken naar de plek van bestemming; 2) plan wanneer je het voorwerp gaat tillen en waar je het neer wil zetten; 3) vraag hulp van een collega; 4) draag het object dichtbij je lichaam; 5) til langzaam; 6) vermijd dat je je lichaam tijdens het tillen moet draaien; 7) til met rechte benen en je hoofd omhoog.

Bron: Fire Engineering

 

> Praktijkgericht aan de slag  met de BHV? Pak het Praktijkboek Bedrijfshulpverlening erbij.

Reageer op dit artikel