nieuws

Rechter: ‘werkgever, verstrek beste handschoen’

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het valt onder de zorgplicht van bouwbedrijven om hun werknemers te voorzien van de beste persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat volgt uit een baanbrekende uitspraak in de zogenoemde ‘handschoenenzaak’.

Rechter: ‘werkgever, verstrek beste handschoen’

Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde recentelijk dat een sloopbedrijf volledig opdraait voor de arbeidsongeschiktheid van een van zijn werknemers. Reden: de onderneming had niet de meest geschikte werkhandschoenen beschikbaar gesteld. Er waren betere handschoenen verkrijgbaar die meer bescherming bieden bij dit soort sloopwerkzaamheden.

Letstel handen of armen

Bij ongeveer de helft van alle ongevallen in de bouw is sprake van letsel aan handen of armen. Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting voor 350 miljoen euro uitgegeven aan persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder helmen. De bewuste werknemer raakte in 2009 gewond aan zijn vinger doordat een scherpe tegelsplinter door zijn werkhandschoen sneed. Na een wondinfectie liep hij dystrofie door zijn hele lichaam op. De man is nu, zeven jaar na het ongeluk, blijvend invalide. Hij stelde zijn werkgever aansprakelijk.

Zorgplicht

Juristen waarschuwen dat het arrest van het gerechtshof de zorgplicht van bouwwerkgevers jegens hun werknemers oprekt waar het gaat om PBM. Werkgevers moeten voor elke klus de juiste handschoenen aanschaffen en beschikbaar stellen. Dat de Arbowet het gebruik van handschoenen niet voorschrijft, doet daar niets aan af. Ook arbo-deskundigen denken dat de impact van de uitspraak groot kan zijn. Veel bouwbedrijven verdiepen zich nu niet of nauwelijks in PBM. Daardoor stellen zij vaak niet de juiste handschoenen beschikbaar.

Beste beschermingsmiddelen

Het Bossche gerechtshof onderkent dat de perfecte werkhandschoen – een die in alle gevallen tegen alle gevaren beschermt – niet bestaat. Maar de zorgplicht van werkgevers houdt in dat zij altijd moeten zoeken naar de beste beschermingmiddelen. Letterlijk stelt het hof: “Als er betere beschermingsmiddelen bestaan die de kans op letsel verkleinen en die eenvoudig en tegen relatief lage kosten verkrijgbaar zijn, dan dienen deze te worden verstrekt”. Doet een werkgever dat niet, dan is hij bij een ongeval aansprakelijk voor de schade.

Bron: Cobouw

 

> TIP 1: Alles weten over de beste handschoenen voor die ene klus? De PBM Gids maakt u wijzer.

> TIP 2: Bijblijven met jurisprudentie? Kom naar de Arbo wetgeving & Actualiteitendag.

Reageer op dit artikel