nieuws

Schakel schadelijk geluid uit

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Geluid horen we de hele dag. Maar soms is geluid schadelijk. Want hard geluid kan het gehoor beschadigen. Soms onomkeerbaar.

Schakel schadelijk geluid uit

Dit schadelijke geluid komt niet alleen van het eigen werk, maar ook door andere luidruchtige activiteiten in de omgeving.

Lawaai

Lawaai is vaak domweg hinderlijk. Maar bij hoge niveaus kan het ook schadelijk zijn voor het gehoor. Door langdurige blootstelling aan een (te) hoog geluidsniveau kan blijvende gehoorschade ontstaan. Geluidssterkte en blootstellingsduur bepalen de ernst van de gehoorschade. De trilharen in het oor sterven af en er komen geen nieuwe cellen voor in de plaats. Gehoorschade ontstaat geleidelijk en is niet te genezen. Onder jongeren komt gehoorschade steeds vaker voor op steeds jongere leeftijd.

(Niet)auditieve effecten

Naast gehoorschade (auditief effect) kunnen ook niet-auditieve effecten optreden. Daarbij gaat het om verschijnselen als een stijging van de bloeddruk, stressverschijnselen (hoofdpijn en vermoeidheid), schrikreflex en verstoring van de waarneming. Om blootstelling aan schadelijk geluid te voorkomen, hanteert men de arbeidshygiënische strategie die vier niveaus van maatregelen onderscheidt.

Instructiefilms

5xbeter heeft een serie van zes instructiefilms en een algemene introductiefilm laten maken over de aanpak van de meest voorkomende bronnen van schadelijk geluid in de metaal. U kunt die downloaden vanaf de pagina Hulpmiddelen Schadelijk geluid onder het kopje Instructiefilms Nederlands om ze samen met uw collega’s of medewerkers te bekijken. Pak schadelijk geluid aan voor het vanzelf stil wordt. Want lawaaidoofheid – beroepsziekte nummer drie – is onomkeerbaar.

Bron: 5xbeter

 

TIP: Lees ook Geluid en lawaai.

Reageer op dit artikel