nieuws

Weg asbest na wasbeurt

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Na een inzet zwaar met asbest besmette kleding is weer veilig te dragen. Hoe? Gewoon, in de wasmachine ermee.

Weg asbest na wasbeurt

Dat concludeert GGD Drenthe na onderzoek in samenwerking met de Academische Werkplaats Milieu en Gezondheid, TNO, gemeente Emmen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Belas Asbestverwijderingen en acht woningcorporaties in het noorden van het land.

Kleding opgedeeld in twee groepen

Voor het onderzoek is een machine ontwikkeld om kleding intensief te bewegen en de daarbij vrijgekomen asbestvezels te meten. In een afgeschermde ruimte is kleding daartoe verontreinigd met bruin asbest (amosiet). De onderzoekers hebben de kledingstukken vervolgens apart verpakt en in twee groepen opgedeeld. De ene helft van de kledingstukken is niet gewassen. De andere helft wel, in een gewone wasmachine met gewone zeep en op een standaard wasprogramma.

Hoeveel asbestvezels meten in beide groepen

Aansluitend hebben de onderzoekers de hoeveelheid asbestvezels die vrijkomen gemeten in beide groepen. Uit vergelijking van de meetresultaten van de gewassen en de ongewassen kleding kon de GGD Drenthe conclusies trekken. En die luidden dat er na het wassen van de kleding 99 procent minder asbestvezels vrij bleken te komen. En dat daarmee de kleding na het wassen dus weer veilig te dragen is.

TIP: lees ook Brandweerman wint rechtszaak asbestdood

Ook kleding testen in gebruikssituaties

Dat klinkt hoopvol: gewoon een wasbeurt en weg asbestvezels. Maar toch niet te vroeg gejuicht: om de resultaten te bevestigen is nog wel wat vervolgonderzoek noodzakelijk. Dat onderzoek zou onder meer moeten behelzen de kleding te testen in normale gebruikssituaties. Bijvoorbeeld door metingen te verrichten bij het aan- en uittrekken van de kleding.

Professioneel wassen in wateroplosbare zak

Het is overigens niet de bedoeling dat mensen hun met asbest besmette kleding zo maar in de wasmachine gooien. Het textiel moet door een professionele saneerder in wateroplosbare zakken worden verpakt, in een sluis worden schoongemaakt en nogmaals in een wateroplosbare zak verpakt. Daarna kan het pakket gewoon in de wasmachine of naar de wasserette. In dat laatste geval is het zaak duidelijk aan te geven dat de kledingstukken met asbest zijn besmet.

Waarom dit onderzoek?

Voorwerpen met vochtbestendige, gladde oppervlakken zijn goed van asbestvezels te reinigen en kunnen terug naar de eigenaar. Dit geldt nog niet voor kleding en andere textiele voorwerpen waar de asbestvezels in het weefsel kunnen dringen. Daarom pakken saneerder na het constateren van losse asbestvezels in een woning vaak al het textiel luchtdicht in en gooien het weg. Dit op advies van bedrijven die gecertificeerd zijn om asbest te onderzoeken of te saneren. Vervanging van alle textiel is kostbaar en bezittingen hebben voor bewoners bovendien vaak een emotionele waarde. Het liefst willen mensen hun eigendommen dus gereinigd terug.

Voorlopige conclusies en aanbevelingen

Hier alvast de voorlopige conclusies en aanbevelingen op een rij.

  • Door wassen vindt een significante afname plaats van het aantal asbestvezels uit kleding van katoen en wol/acryl.
  • Het onderzoek geeft sterke aanwijzingen dat kleding van katoen en wol/acryl besmet met amosiet asbest na wassen weer veilig is te dragen.
  • Persoonlijke monitoring tijdens het dragen en/of aan- en uittrekken van gewassen, met asbest besmette kleding bevestigt deze conclusie.
  • Nader onderzoek is wenselijk naar hoe witte asbest (chrysotiel) zich gedraagt in kleding.
  • Nader onderzoek is wenselijk naar andere kledingmaterialen.
  • Het is onbekend of met asbest besmette kleding na het wassen nog vastzittend asbest bevat dat zelfs door mechanische belasting niet uit kleding te krijgen is. Voor blootstelling lijkt dit niet relevant, maar nader onderzoek kan inzicht geven in onderliggende mechanismen.

Bron: www.ggddrenthe.nl

> Bescherm uw medewerkers tegen gevaarlijke stoffen. U leest alles over persoonlijke beschermingsmiddelen in de PBMwijzer

Reageer op dit artikel