nieuws

Hoe kies ik de juiste handschoenen?

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als werkgever wilt u uw medewerkers natuurlijk voorzien van de beste persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat is al lastig genoeg als het gaat om helmen of veiligheidsschoenen. Maar nog ingewikkelder is de keuze van de juiste handschoenen. Twee experts geven u advies.

Hoe kies ik de juiste handschoenen?

Slecht nieuws voor het sloopbedrijf. Het draait op voor alle kosten van de arbeidsongeschiktheid van een van zijn medewerkers. Die was in 2009 gewond geraakt aan zijn vinger, door een tegelsplinter, en volgens het Gerechtshof in Den Bosch is dat de schuld van de werkgever. Die had moeten zorgen voor beter beschermende handschoenen.

Niet verrassend, vindt Jos Putman, hoger veiligheidskundige bij Intersafe Groeneveld. Hij adviseert bedrijven over pbm, en hij ziet dat het vooral op het punt van handschoenen nogal eens mis gaat. “Natuurlijk, werkgevers als Shell en Esso hebben het goed voor elkaar. Maar sommige anderen kijken vooral naar de financiën. Dan zie je dat medewerkers handschoenen dragen die niet zijn afgestemd op de risico’s van het werk. En dat giftige stoffen bijvoorbeeld dwars door die handschoen in contact komen met de huid.”

Ingewikkeld

Dus is het voor een werkgever belangrijk om de juiste handschoenen te verstrekken, maar volgens Putman is dat soms erg ingewikkeld. “Ik heb meegewerkt aan de Europese SUCAM documenten, die informatie geven over het kiezen, gebruiken en onderhouden van pbm. Voor helmen en schoenen was het opstellen van zo’n document niet zo’n probleem. Maar voor handschoenen is het niet gelukt om dat te ontwikkelen. Binnenkort doen we een tweede poging.”

Handschoenen moeten namelijk beschermen tegen een lange lijst risico’s. Het gaat niet alleen om mogelijke allergieën bij het afwassen in de spoelkeuken, maar ook om mechanische risico’s als prikken en snijden, zoals bij de werknemer van het sloopbedrijf. Daarnaast moeten handschoenen soms ook bescherming bieden tegen extreme koude (temperaturen lager dan 20 °C), extreme hitte (temperaturen hoger dan 100 °C), hoge elektrische voltages en chemicaliën. Die laatste categorie voert de complexiteit nog verder op. Geen enkele chemicaliënbestendige handschoen is geschikt voor alle soorten chemische stoffen. Vaak moeten werknemers gebruikmaken van vier of vijf verschillende typen handschoenen.

Selectie

Hoe maakt een werkgever een verantwoorde keuze? Het goede nieuws is dat de wetgever die keuze al voor een deel heeft gemaakt. De Europese Richtlijn 89/686/EEG onderscheidt drie categorieën.

  • De grootste risico’s moeten worden afgedekt met een handschoen uit categorie 3. Het gaat dan om hitte, koude, hoge voltages en chemicaliën. In deze categorie moet niet alleen de handschoen zelf worden gecertificeerd, maar ook het productieproces (kwaliteitsborging).
  • Dat is precies het verschil met categorie 2. Die is gekoppeld aan de zogenoemde mechanische risico’s, bijvoorbeeld snij- en prikgevaar. Hierbij buigt de onafhankelijke keuringsinstantie (de zogenaamde Notified Body) zich alleen over de handschoenen zelf (EG-type keur van de handschoen).
  • En bij categorie 1 gaat het om handschoenen die zorgen voor een lichte bescherming. Bijvoorbeeld bij het werken in de eerdergenoemde spoelkeuken, of in de land- en tuinbouw.

Restchemicaliën

De bovenstaande categorieën bieden een eerste aanknopingspunt, maar dat is niet voldoende, zegt Pim Loosschilder van Wilja Safety. Want wellicht vallen medewerkers ten prooi aan andere sluipende gevaren – namelijk in die handschoen zelf. “Het maken van zo’n handschoen vergt veel chemicaliën, en een deel daarvan blijft in de handschoen achter. Een bekend voorbeeld is het chroom in handschoenen die gemaakt zijn van leer. Dat kan leiden tot allergieën. Daarnaast maken fabrikanten vaak gebruik van oplosmiddelen als DMF en THF. Die worden gebruikt om polyurethaan vloeibaar te krijgen, zodat je de handschoen kunt voorzien van een coating. Uit betrouwbaar onderzoek blijkt dat dit soort restchemicaliën op lange termijn zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.”

Zijn advies: vraag bij het kopen van een handschoen naar het Oeko-Tex-keurmerk, en dan specifiek naar het keurmerk van de Skin Health Alliance. “Die verricht ook de testen voor de grote cosmeticamerken”, zegt hij. “Met zo’n keurmerk weet je zeker dat de handschoenen schoon zijn. De fabrikant heeft bijvoorbeeld gebruikgemaakt van minder schadelijke oplosmiddelen, en hij heeft de handschoenen voor gebruik ook nog eens gewassen.”

Comfort

Een ander advies: zorg dat medewerkers de handschoenen ook dragen. Met andere woorden: dat ze lekker zitten. En nee, dat betekent volgens Putman niet dat medewerkers ze zelf mogen uitzoeken. “Dat zie ik inderdaad nog wel eens gebeuren. Echter, dan kiezen die medewerkers meestal een model dat lekker zit, maar dat niet noodzakelijkerwijs beschermt tegen de risico’s. Veel draagvlak dus – maar een slechte handschoen.”

Nee, volgens Putman is er niets op tegen om werknemers te laten kiezen – maar pas na een gedegen voorbereiding van de werkgever. “Eerst breng je als bedrijf de risico’s in kaart, met een RI&E en eventueel een aanvullende taakanalyse. Vervolgens selecteer je vier of vijf modellen die tegen die risico’s beschermen. En ten slotte is het woord aan de werknemers: die mogen ze eerst een maand proberen, en maken dan hun keuze. Zo voorkom je dat je een model koopt dat niet lekker zit, en dat je mensen ze niet zullen dragen.”

Weggooien

En ook dan zit de taak van de werkgever er niet op. Ja, het is essentieel dat medewerkers die handschoenen daadwerkelijk dragen, maar minstens net zo belangrijk is dat ze dit niet te lang doen. “Sommige werknemers gooien hun handschoenen na iedere klus in de prullenbak”, zegt Loosschilder. “Maar anderen doen er veel langer mee, soms wel weken.”

Volgens hem leidt ook dat tot risico’s. “Die handschoenen worden erg vuil, en vaak ontwikkelen mensen dan eczeem. Soms klagen ze zelfs over een latexallergie, terwijl er helemaal geen latex in de handschoen zit. Maar nog vervelender is dat je aan een vuile handschoen niet goed kunt zien of hij nog helemaal heel is. Erg gevaarlijk dus. En daarom is het belangrijk dat medewerkers regelmatig van handschoenen wisselen.”

Reageer op dit artikel