nieuws

Europese wet zet klokkenluiders in kou

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Gaat de bescherming van Europese bedrijven ten koste van de positie van klokkenluiders? Een nieuwe wet pakt het verkrijgen, gebruiken en openbaar maken van vertrouwelijke bedrijfsinformatie aan. Gevaarlijk, vinden sommigen.

Europese wet zet klokkenluiders in kou

Richtlijn

Het Europees Parlement stemde medio april in Straatsburg in met nieuwe regels over de omgang met onrechtmatig verkregen vertrouwelijke bedrijfsinformatie. De Europese richtlijn heeft als doel om mensen af te schrikken die onrechtmatig verkregen informatie willen publiceren. De bescherming geldt bijvoorbeeld voor technologische kennis, maar ook voor commerciële klantgegevens, businessplannen en marktonderzoek en -strategieën.

Onder de pet

Niet iedereen is enthousiast. SP-Europarlementariër Dennis de Jong noemt de richtlijn gevaarlijk voor klokkenluiders, journalisten en vakbonden. Die krijgen geen goede bescherming door de nieuwe regels, stelt hij. GroenLinks-collega Bas Eickhout deelt die zorg. “Bedrijven kunnen nu nog makkelijker misstanden onder de pet houden. Klokkenluiders verdienen bescherming in plaats van straf.”

Klokkenluiders

De positie van klokkenluiders is zelden benijdenswaardig te noemen. Dat bleek wel uit het jaarverslag 2015 van het Adviespunt Klokkenluiders. Wie misstanden in de eigen organisatie aan de kaak stelt, moet bijna zonder uitzondering rekening houden met repercussies. Zo goed als alle klokkenluiders krijgen te maken met een negatieve bejegening door collega’s. Maar ook pesterij, bedreiging, isolering, schorsing, onthouding van promotie, overplaatsing of ontslag staan in het rijtje van ‘beloningen’ voor het luiden van de noodklok.

> Tip: Praktijkopleiding Vertrouwenspersonen en: Gids vertrouwenspersonen

Reageer op dit artikel