nieuws

Nieuwe norm voor nooddouches op komst

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Er komt een nieuwe norm aan voor nooddouches. CEN/TC 332/WG 6 ‘Veiligheidsdouches’ heeft besloten om die te gaan ontwikkelen.

Nieuwe norm voor nooddouches op komst

In deze norm komen de productspecificaties en prestatie-eisen te staan voor nooddouches met meerdere spuitmonden.

Norm legt link met veiligheidsoogdouches en handdouches

Goed functionerende nood- en oogdouches zijn ­verplicht bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dit om bij ongelukken snel en langdurig te kunnen spoelen. Het type nooddouches waarvan een beschrijving in deze norm komt te staan,  zijn de zogenoemde toren-nooddouches. Toren-nooddouches zijn nooddouches die bedoeld zijn voor installatie op industriële of logistieke sites. In de nieuwe norm wordt ook een link gelegd met veiligheidsoogdouches en handdouches.

> TIP! Dit vindt u waarschijnlijk ook interessant: Norm alleen is niet genoeg voor oogdouche

Vaste wateraansluiting, voorraadtank of tijdelijke watertoevoer

De norm bevat niet alleen een beschrijving van het type nooddouches met een vaste wateraansluiting. Ook de types met een voorraadtank of verbonden met een tijdelijke watertoevoer komen aan bod. De partijen die belang hebben bij de nieuwe norm zijn met name institutionele gebruikers, de overheid en industriële complexen. Welke nood- en oogdouches komen niet in de norm te staan? Alle andere soorten eigenlijk. Die douches die niet met water maar met andere vloeistoffen werken, vallen daarom buiten de scope van de nieuwe norm.

 

>ARBO Actualiteitendag – De nieuwe Arbowet in de praktijk

In één dag weer helemaal op de hoogte van alle recente en komende wetswijzigingen en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden, praktisch en interactief? Schrijf u in voor de Arbo Actualiteitendag. Centrale thema’s: de nieuwe Arbowet in de praktijk (preventiemedewerkers, nieuwe rol bedrijfsarts), actualiteiten omtrent privacy en de wet flexibel werken.

———

> Veel meer informatie over nood- en oogdouches vindt u in de PBM Gids.

Reageer op dit artikel