nieuws

Prioriteiten van veiligheidsprofessionals

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Op woensdag 22 en donderdag 23 maart 2017 vindt de 11de editie plaats van de vakbeurs Secura, het grootste vakevenement over Health, Safety en Security in België. Met interessante lezingen door experts over wat professionals op dit gebied zoal bezighoudt.

Prioriteiten van veiligheidsprofessionals

Dan is het wel zaak dat je weet wat er bij hen speelt. Om erachter te komen welke thema’s professionals na aan het hard liggen, hield beursorganisator Easyfairs een uitgebreide enquête onder meer dan 12.000 Belgische bedrijven. Juist die thema’s komen op de Secura terug.

Ontruimingsoefening en risico-analyse

Uit de enquête blijkt dat Belgische bedrijven op het vlak van veiligheid en gezondheid het vaakst wakker liggen van de ontruimingsoefeningen (39%) en het uitvoeren van een risico-analyse (35%). De toenemende vergrijzing brengt ook specifieke problemen met zich mee, zo blijkt. Het afstemmen van de werkplek op de leeftijd van de werknemers leeft sterk (30%). Op het gebied van beveiliging zijn het interne noodplan en het plaatsen van camera’s de heetste hangijzers. Het KB Brand en de evacuatieoefeningen zijn bij brandveiligheid de onderwerpen die de meeste vragen oproepen.

Bedrijfsnoodplan, camera’s en agressie

Bij security blijkt het accent op de veiligheid van de werknemers te liggen. Het opstellen en inoefenen van het bedrijfsnoodplan is met 35% het belangrijkste aandachtspunt. Het plaatsen van beveiligingscamera’s vormt al jaren een heet hangijzer en komt op een goede tweede plaats. Van de respondenten heeft 31% vragen over dit onderwerp, 22% is benieuwd naar wat de nieuwe wetgeving op dit vlak voor hun in petto heeft. De enquête wijst ook uit dat de spanning op de werkvloer soms hoog oploopt.. Zo’n 28% van de respondenten zoekt namelijk naar manieren om agressief gedrag op de werkvloer in te perken.

Maatregelen tegen terreurdreiging

En dan is er nog de acute terreurdreiging. Die heeft heel wat losgemaakt, ook bij bedrijven. Het percentage van de respondenten die met vragen zitten over procedures en technieken in geval van terroristische aanvallen, is dan relatief klein (13%). Die ‘score’ moet wel in de juiste context worden gezien. Want veel bedrijven hebben al actie ondernomen (18%), bij 8% staan maatregelen ingepland en 13% maakt op dit moment een grondige analyse van de mogelijkheden om zich tegen terroristische aanvallen (en de gevolgen ervan) te wapenen. Een op de tien bedrijven geeft aan het eigen personeel in het vizier te houden en actief te zoeken naar informatie over antiradicaliseringsprojecten.

Veiligheid personeel als rode draad

De algemene conclusie is dat de veiligheid van het personeel de rode draad vormt in het veiligheids- en beveiligingsbeleid van de meeste Belgische bedrijven. Het gros van de voorziene investeringen in dit domein zal volgend jaar dus gaan naar opleiding, training en consultancy (38%) en naar persoonlijke beschermingsmiddelen (33%). Daarnaast groeit het besef dat een comfortabele en ergonomische werkplek een positieve invloed heeft op de motivatie en veiligheid van werknemers. Maar liefst 30% van de bedrijven voorziet acties op dat vlak. Beveiliging via camerabewaking, inbraakdetectie, badges en toegangscontrole vormen met 26% de rest van de top vijf aan investeringen.

> LEES MEER over de uitkomsten van het onderzoek in het interview (pdf)

 

[box type=”shadow” ]Secura 2017
Datum: woensdag 22 en donderdag 23 maart 2017
Plaats: Paleis 4, Brussels Expo
Tijd: 9:30-17:00 uur
Informatie: www.secura-expo.be[/box]

Reageer op dit artikel