nieuws

Nieuwe smartphone, nieuwe werkhandschoenen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De meeste ongevallen op de werkplaats leveren verwondingen aan hand en pols op. Goed voor 20 procent van het ziekenhuisbezoek en een flinke kostenpost voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Nieuwe smartphone, nieuwe werkhandschoenen

Het gaat jaarlijks om vele miljoenen euro’s. De oorzaak? Geen gebruik van werkhandschoenen of, net zo erg, het gebruik van verkeerde werkhandschoenen.

We willen toch ook het nieuwste model smartphone?

Meegaan met de laatste technologie kan een oplossing zijn. Want raar maar waar: waar iedereen tegenwoordig jaarlijks zijn smartphone vervangt voor het nieuwste model, gebruiken we op de werkplek nog steeds handschoenen die 40 jaar geleden al op de markt waren. Je zou ze de kost moeten geven; bedrijven die gebruikmaken van ouderwetse handschoenen die niet meer voldoen aan de normeringen. Of die niet geschikt zijn voor de werkzaamheden waarvoor ze worden gebruikt.

Leren handschoenen bieden onvoldoende bescherming

Zo worden bijvoorbeeld lederen handschoenen, in de volksmond ook wel ‘Amerikaantjes’ genoemd, nog veel gebruikt. Waarom? De medewerkers zijn hieraan gewend en de handschoenen lijken geschikt voor diverse werkzaamheden. Deze handschoenen echter zijn genaaid en gestikt, waardoor ze geen optimaal draagcomfort hebben en onvoldoende bescherming bieden.

Wereld van werkhandschoenen continu in beweging

Het is daarom de moeite waard om hier eens kritisch naar te kijken. Want de wereld van werkhandschoenen is continu in beweging. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Een handschoen van gisteren voldoet mogelijk vandaag al niet meer aan de huidige eisen en normeringen voldoen. En dat is een goede zaak, want het gaat tenslotte om veiligheid.

Forse opmars van synthetische handschoen

Er is in de loop van de tijd veel veranderd op het gebied van werkhandschoenen. Zowel de vraag naar moderne, synthetische handschoenen als het gebruik ervan neemt fors toe. Deze handschoenen zijn naadloos gebreid, waardoor de drager geen hinder ondervindt van naden die over de hand schuren. Bovendien worden ze gemaakt met moderne productietechnieken die een constante kwaliteit bieden, in tegenstelling tot lederen handschoenen.

Synthetisch handschoen: betrouwbaardere bescherming

Het assortiment synthetische werkhandschoenen is breed en kent allerlei varianten, waaronder ademend of juist chemisch bestendig. De juiste handschoen voor de werkzaamheden levert een aanzienlijk hoger draagcomfort op. Ook zal de gebruiker ze niet snel uittrekken omdat ze niet lekker zitten. Maar misschien wel het belangrijkste: synthetische werkhandschoenen bieden een hogere en betrouwbaardere bescherming dan lederen handschoenen. Een natuurlijk materiaal als leer verschilt in dikte en kwaliteit, waardoor het beschermingsniveau per handschoen wisselt. Met alle risico’s op ongevallen van dien.

10 belangrijkste redenen voor overstap naar synthetisch

Dat zijn slechts enkele nadelen van lederen handschoenen ten opzichte van de nieuwe, synthetische handschoenen. Hieronder de tien belangrijkste redenen om over te stappen op de nieuwe generatie, synthetische werkhandschoenen:

  1. Comfort: naadloos gebreid, zit als een tweede huid om de hand
  2. Hoge vingergevoeligheid
  3. In meerdere soorten en maten leverbaar
  4. Mogelijkheden van diverse coatings voor grip en/of specifieke werkzaamheden
  5. Vrij van chroom en andere schadelijke stoffen die vrijkomen bij het leerlooiproces
  6. Constante kwaliteit
  7. Ademend
  8. Waterbestendig
  9. Langere levensduur
  10. Wasbaar met behoud van technische eigenschappen

Tien goede redenen voor bedrijven om eens te inventariseren welke handschoenen hun werknemers nu gebruiken. Passen deze bij de werkzaamheden en bieden ze de juiste bescherming?

Niet overtuigd? Lees de handschoenenzaak

Wie door de top 10 hierboven nog niet overtuigd is, zou de recente uitspraak van de rechter moeten lezen in de bekende ‘handschoenenzaak’. Een werkgever werd aansprakelijk gesteld; hij had wel werkhandschoenen verstrekt maar er waren op dat moment werkhandschoenen verkrijgbaar die een betere bescherming boden.

Lees hier meer over de handschoenenzaak

Innovatieve microvezels voor meer comfort en duurzaamheid

Diverse handschoenenfabrikanten investeren fors in onderzoek naar nieuwe technieken en materialen. In de eerste plaats om de veiligheid voor de drager te verhogen. Ook verbeteren combinaties van materialen het comfort en de duurzaamheid. Een voorbeeld is het gebruik van innovatieve microvezels met een hoog absorptievermogen die de handen koel en droog houden. Soortgelijke vezels worden al gebruikt in bekende merken sportkleding. Moderne werkhandschoenen hebben mede hierdoor ook een langere levensduur.

Steeds meer bedrijven hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Handschoenenfabrikanten spelen hier op in. Zo zijn er al werkhandschoenen op de markt die volledig biologisch afbreekbaar zijn en dus perfect passen in het MVO-beleid.

RI&E: snijbestendige handschoen moet steeds vaker

Snijbestendige handschoenen zijn op dit moment volop in de aandacht. Bij steeds meer bedrijven wijst de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit dat er snijbestendige handschoenen vereist zijn. De aansprakelijkheid van de werkgever speelt hierbij ook een rol, denk nog even aan de ‘handschoenenzaak’. De meeste snijongevallen zijn makkelijk te voorkomen door het gebruik van de juiste werkhandschoenen. Daarbij is het belangrijk om erop te letten dat de handschoen voldoet aan de ISO 13997-norm.

[box type=”shadow” ]Voorbeeld

Uit testen volgens ISO 13997 blijkt dat er een gewicht van 29 Newton nodig is om een handschoen gemaakt volgens de nieuwste technieken door te snijden. Ter vergelijking: een andere, óók snijbestendige handschoen met dezelfde score op de EN 388 legt al het loodje bij een gewicht van 8,7 Newton. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen daarom werkhandschoenen met een hoge snijbestendigheid die voldoen aan de vernieuwde EN 388:2016 waarbij de ISO 13997-score in Newton wordt uitgedrukt.[/box]

Snijbestendig dik, stug en lomp? Al lang niet meer

Vroeger waren snijbestendige handschoenen vaak dik, stug en lomp en daardoor moeilijk hanteerbaar. Nu zijn er volop snijbestendige werkhandschoenen verkrijgbaar met een hoge vingergevoeligheid en souplesse. Zo gaan het veiligheidsniveau en het comfort voor de drager omhoog en vermindert de kans op ongevallen sterk.

[box type=”shadow” ]Voorbeeld

Bij een metaalbedrijf waar de medewerkers de nieuwste innovatieve snijbestendige handschoenen gingen gebruiken verminderde het aantal snij-incidenten drastisch tot bijna nul. Doordat er nu aanzienlijk minder incidenten zijn, werken de medewerkers ook zekerder en lopen productieprocessen soepeler.[/box]

www.wiltec.nl

 

> Hoe kies je de optimale werkhandschoen? DOWNLOAD DE GRATIS whitepaper handbescherming voor tips en advies.

Reageer op dit artikel