nieuws

Beschermt een lashelm tegen chroom-6?

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Bij het lassen aan roestvaststaal (rvs) staat een lasser mogelijk bloot aan chroom-6. Van de lasactiviteiten aan rvs wordt 80 procent uitgevoerd met TIG-lassen.

Beschermt een lashelm tegen chroom-6?

Volgens de Gezondheidsraad moeten alle chroom-6-verbindingen als kankerverwekkend worden beschouwd. Per 1 maart 2017 is de grenswaarde van chroom-6 dan ook verlaagd naar 1 μg/m3. Biedt een laskap de lasser voldoende bescherming tegen chroom-6 tijdens het TIG-lassen?

Uitgebreid onderzoek TIG-lassen rvs

TIG-lassen is een specifieke lastechniek. De afkorting TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse naam voor wolfraam, gecombineerd met het gebruik van een inert gas. De techniek is nauw verwant aan plasmalassen. In de zomer van 2017 heeft 5xbeter uitgebreid onderzoek gedaan tijdens het TIG-lassen van rvs. Daarbij zijn metingen uitgevoerd, zowel binnen als buiten de laskap.

Verbeterde lashelm en goede afzuiging

De uitkomst van het onderzoek maakt duidelijk dat er geen sprake is van overschrijding van de nieuwe grenswaarde van chroom-6. Voorwaarde is wel dat de lasser een verbeterde laskap draagt (of een lashelm met een hoger beschermingsniveau). De metingen laten bovendien zien dat de waarden van chroom-6 ook buiten de lashelm erg laag zijn. Dit betekent dat met een goede afzuiging de risico’s voor collega’s in de buurt verwaarloosbaar zijn.

> LEES OOK: RIVM publiceert deelonderzoek chroom-6

Een verbeterde lashelm heeft een laskap met een vormgeving die goed aansluit op de lasser. Daardoor kan de lasrook niet eenvoudig achter de laskap terechtkomen. Sommige uitvoeringen zijn voorzien van een lederen slab. Bij andere uitvoeringen is het helmmateriaal voorgevormd zodat dit goed aansluit op de borst van de lasser.

Nog onderzoek naar MIG/MAG-lassen

5xbeter zal ook onderzoeken wat de nieuwe grenswaarde van chroom-6 betekent voor MIG/MAG-lassen aan rvs. MIG/MAG-lassen is eveneens een specifieke lastechniek, of eigenlijk twee lastechnieken. De afkortingen MIG en MAG staan voor respectievelijk Metal Inert Gas en Metal Active Gas. Omdat het enige verschil tussen de beide lastechnieken het gebruikte gas is, beschouwt men ze als één soort.

Bron: 5xbeter.nl

 

> TIP: Leer veilig omgaan met gevaarlijke stoffen

Reageer op dit artikel