nieuws

Gehoorbescherming: pasvorm is prioriteit

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Eenmaal beschadigd is het nooit meer hetzelfde. Wat extra aandacht voor het gehoor kan dus beslist geen kwaad. Selectie, training en validatie zijn belangrijke factoren op het gebied van gehoorbescherming. Dit artikel zoomt in op het belang van validatie.

Gehoorbescherming: pasvorm is prioriteit

Wist u dat 900.000 werknemers in Nederland jaarlijks werken in schadelijke geluidsniveaus? (Bron: Hoorstichting.) Eenmaal beschadigd is uw gehoor nooit meer hetzelfde. Belangrijk dus om hier wat meer aandacht aan te besteden.

Werkgevers hebben de plicht hun werknemers te voorzien van de juiste PBM en training. Bij het samenstellen van een gehoorbeschermingsprogramma moet er rekening worden gehouden met 7 stappen: meten, controle, selectie, validatie, training, onderhoud en evaluatie. Dit artikel zoomt in op validatie.

One size fits all werkt niet

Wist u dat 40 procent van de werknemers foutief gekozen PBM draagt? (Bron: Brits HSE-onderzoeksrapport RR720 Real world use and performance of hearing protection, over het gebruik van gehoorbescherming.) Een vaak gemaakte fout bij het selecteren van gehoorbescherming is de one size fits all-aanpak. Dit kan resulteren in oncomfortabele, slecht passende en zelfs ongebruikte PBM. Daarnaast kunnen veel bedrijven niet testen of de geselecteerde gehoorbescherming de juiste pasvorm heeft voor de individuele werknemer. Een onjuiste pasvorm kan ertoe leiden dat de gehoorbescherming niet voldoende werkt en dus niet de noodzakelijke bescherming biedt.

De wetenschap achter de pasvorm

Die pasvorm maakt een groot deel uit van ons leven, vaak zonder dat we daar erg in hebben. We klikken onze kinderen vast in autostoeltjes. We zoeken de best passende fietshelm. We passen schoenen in de winkel om de maat te bepalen, maar ook om te kijken of ze lekker zitten. Klinkt allemaal logisch. Zodra het om persoonlijke beschermingsmiddelen gaat lijkt dit toch iets minder vanzelfsprekend. Terwijl de juiste PBM-selectie en pasvorm zo belangrijk zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers.

Wat is ‘de juiste pasvorm’?

Net zoals bij de pasvorm van schoenen, is de pasvorm van een PBM voor iedere persoon anders. Neem als voorbeeld een oordop. Hier moeten we onder andere stilstaan bij de grootte van het oor, de vereiste bescherming, de werkomstandigheden, het comfortniveau, maar ook aan mogelijke medische afwijkingen. Dit zijn factoren die meespelen in het valideren van de pasvorm. De juiste pasvorm biedt de benodigde bescherming en comfort draagt ertoe bij dat iemand een PBM ook daadwerkelijk draagt. Dit geldt niet alleen voor gehoorbescherming, maar net zo goed voor bijvoorbeeld adem- en oogbescherming.

Hoe test u de pasvorm?

Focus op de individuele werknemer zorgt voor selectie van de juiste gehoorbescherming. Om vervolgens te testen of de gekozen PBM ook daadwerkelijk de juiste pasvorm hebben, zijn er verschillende testmethodes ontwikkeld. Weet u wat het beschermingsniveau is van de gehoorbescherming die uw werknemers dragen? Dankzij een Field Attenuation Estimation System (FAES) is dat nu mogelijk. FAES is een kwantitatieve methode voor het individueel testen van de pasvorm door het vaststellen van een persoonlijke dempingswaarde (Personal Attenuation Rating of PAR).

Het belang van een PAR

Om er zeker van te zijn dat iedere werknemer de bescherming krijgt die hij nodig heeft, zou een werkgever de PAR van elke werknemer moeten kennen. Gehoorbeschermingswaarden zoals de noise reduction rating (NRR), de single number rating (SNR) en de sound level conversion (SLC80) worden bepaald door middel van metingen, uitgevoerd in een zorgvuldig gecontroleerde laboratorium-omgeving. Hoewel deze ratings een nauwkeurige weergave zijn van de capaciteit van bepaalde gehoorbescherming bij specifieke testomstandigheden, zijn ze niet per definitie representatief voor wat een individuele werknemer zou bereiken wanneer hij die draagt.

Hoe vaak een pasvormtest?

Net als een audiometrische test is een pasvormtest voor gehoorbescherming geen eenmalige gebeurtenis. In het ideale geval hebben alle werknemers in een gehoorbeschermingsprogramma aan de basis al een pasvormtest doorlopen. Het verdient daarnaast aanbeveling om medewerkers die extra opleiding en/of een nieuwe maat of type gehoorbescherming nodig hebben, van dichtbij op te volgen. Op die manier weet u zeker dat de nieuw toegewezen gehoorbescherming hen ter beschikking staat en dat die nog steeds de juiste bescherming biedt. Een jaarlijkse pasvormtest draagt bij aan het correct dragen van gehoorbescherming.

> LEES OOK: Gehoorbescherming op de werkvloer

Voordelen pasvormvalidatie

Pasvormtests integreren binnen een gehoorbeschermingsprogramma levert verschillende voordelen op:

  1. Pasvormtests zijn gericht op de individuele werknemer, waardoor u als werkgever uw werknemers op de juiste manier kunt beschermen.
  2. Werknemers identificeren met lage PAR’s, die bijgevolg risico lopen op gehoorverlies door lawaai.
  3. Werknemers opleiden en motiveren om gehoorbescherming correct te gebruiken, met de juiste pasvorm.
  4. Gehoorbescherming kiezen en toewijzen op basis van blootstelling aan lawaai, de verwachte beschermingsniveaus en de anatomie van de gehoorgang van de werknemer.
  5. Evalueren door auditdepartementen van algehele doeltreffendheid en geschiktheid van gehoorbescherming.
  6. Mogelijk nuttige documentatie bieden om de inspanningen van een bedrijf aan te tonen op het vlak van preventie van gehoorverlies.

Een juiste pasvorm is essentieel in het beschermen van werknemers tegen blootstelling aan lawaai. Het begint met het selecteren van de juiste PBM, het trainen van werknemers en het valideren van de pasvorm. Dit noemen we Science of Safety.

Femke Rijpma | Application Engineer Personel Safety bij 3M Nederland.

Meer informatie? www.3mnederland.nl.

Reageer op dit artikel