nieuws

Vijf werk- en sporthandschoenen verboden

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van vijf werk- en sporthandschoenen verboden. Het gehalte aan chroom-6 in de handschoenen bleek na onderzoek (ver) boven de norm.

Vijf werk- en sporthandschoenen verboden

Drie van deze vijf werk- en sporthandschoenen bleken zelfs zoveel chroom-6 te bevatten dat ze een ernstig veiligheidsrisico met zich meebrengen. De inspectiedienst heeft in totaal 28 sporthandschoenen en 24 werkhandschoenen onderzocht.

Werk- en sporthandschoenen met een prijs tot 25 euro

De onderzochte werk- en sporthandschoenen werden gekocht in warenhuizen, sportwinkels, bouwmarkten, tuincentra en webwinkels. Het onderzoek richtte zich op producten met een prijs tot 25 euro. De NVWA koos juist voor deze handschoenen omdat tijdens sporten, werken in de tuin en klussen gemakkelijk wrijving ontstaat tussen handschoen en huid. Bovendien worden de handen van de gebruiker vochtig door zweet bij intensief gebruik. Dit intensieve contact met chroom-6 in combinatie met zweet en wrijving verhoogt de kans op huidreacties.

> LEES OOK: Werkhandschoenen Serin teruggeroepen

EN 420-norm: maximaal 3 mg chroom-6 per kilo leer

Sinds 1 mei 2015 stelt de EN 420-norm het toegestane chroom-6-gehalte op maximaal 3 milligram per kilo drooggewicht van het leer. Daarmee is het verboden om lederwaren of voorwerpen met leren onderdelen die in contact komen met de huid in de handel te brengen waarvan het chroom-6-gehalte dit maximum overstijgt.

> LEES OOK: Veiligheidshandschoenen? Weet wat je koopt!

Overzicht van onderzochte handschoenen op NVWA-site

Op de website van de NVWA staat een overzicht van de onderzochte werk- en sporthandschoenen op merknaam. Consumenten kunnen dit overzicht met foto’s raadplegen. De NVWA adviseert gebruikers om de bewuste handschoenen niet langer te gebruiken. Consumenten kunnen de handschoenen terugbrengen naar de winkel waar ze zijn aangeschaft.

Bron: nvwa.nl

> Meer over werkhandschoenen vindt u in de PBM Gids.

5 werkhandschoenen_b_277843796

Reageer op dit artikel