nieuws

Dit is de uitslag van de PBM-pollvraag

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Twee weken geleden vroegen wij u naar wat u weet over PBM. En wij daagden u uit om een pollvraag te beantwoorden. In dit geval een vraag over een veiligheidshelm: waarom verliest de helm op de foto zijn CE-certificering?

Dit is de uitslag van de PBM-pollvraag
2018-05-01 15:15:08 DEN HAAG - Deelnemers lopen mee met de demonstratieve mars door de Hofstad op de Dag van de Arbeid. Zij vragen met de mars aandacht voor kwaliteit, zekerheid en inkomen. ANP BART MAAT

Nu zal er geen draagplicht zijn geweest op de plek waar de man op de foto zijn veiligheidshelm met slogan droeg. Onze vraag richtte zich dan ook op het reguliere gebruik van een helm op het werk, ter bescherming tegen hoofdletsel. Want vallende voorwerpen, stoten en botsen veroorzaken nog altijd veel arbeidsongevallen.

Er kwamen 180 reacties op onze pollvraag. En kennelijk was die aan de eenvoudige kant. Of bent u gewoon heel erg goed op de hoogte. Want 142 respondenten hadden het antwoord goed, bijna 79 procent dus. Het juiste antwoord op de pollvraag met de foto van de blauwe ‘protesthelm’ was antwoord C: Met het dragen van deze slogan verliest de veiligheidshelm zijn CE-certificering. We leggen hieronder uit waarom.

Plak vooral geen stickers, verf of lijm op uw helm

Opgelet! Plak geen stickers op uw helm. Gebruik ook geen verf of inkt om erop te schrijven of een markering aan te brengen. Waarom niet? Lijm, verf of inkt kunnen het materiaal van de veiligheidshelm aantasten. Zo versnelt het verouderingsproces. En dit ondermijnt de beschermende werking. Vraag daarom altijd advies aan de fabrikant als u een bedrijfsnaam of -logo wilt aanbrengen. Die kan dit meestal op verzoek voor u doen.

> LEES MEER: In de PBMWijzer vindt u veel informatie over hoofdbescherming

De levensduur van een veiligheidshelm

Daarnaast bepaalt de mate van mechanische beschadigingen de levensduur van veiligheidshelmen van thermohardende of duroplastische materialen. In principe heeft deze soort helmen een bijna onbeperkte gebruiksduur. Maar beschadigingen aan de oppervlakte van de helm kunnen de levensduur in ernstige mate beperken. Dit geldt met name voor Textiel Fenol-helmen en ook voor helmen die zijn gemaakt van met glasvezel versterkt polyester. Daarom geldt in de praktijk voor dit type veiligheidshelmen een geadviseerde gebruikstermijn van vijf tot tien jaar, gerekend vanaf de fabricagedatum.

> LEES OOK: De levensduur van een veiligheidshelm

U kunt de levensduur van een veiligheidshelm verlengen door hem na gebruik te bewaren op een droge, koele en liefst donkere plek. De slechtste plek voor een helm is de plaats waar u hem juist vaak bewaart: op de hoedenplank van de auto.

> TIP:  De PBMWijzer biedt u houvast bij uw PBM-keuzes

Reageer op dit artikel