nieuws

Gelaatsbescherming, als een veiligheidsbril niet volstaat

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Om de ogen te beschermen is er de veiligheidsbril. Maar een veiligheidsbril beschermt niet in alle gevallen ook het gezicht. Daar hebben we de zogeheten gelaatsbescherming voor.

Gelaatsbescherming, als een veiligheidsbril niet volstaat

Goede gelaatsbescherming beschermt het hele gezicht, inclusief de ogen. Maar dit mag niet ten koste gaan van het zicht op het werk en op de omgeving.

Waartegen beschermt gelaatsbescherming?

Gelaatsbescherming moet bescherming bieden tegen:

  • vaste deeltjes of spaanders zoals stof en splinters;
  • vloeistofspetters, bijvoorbeeld tijdens het werken met gevaarlijke vloeistoffen;
  • infraroodstraling en vlammen;
  • gevaren van het werken met laser of UV-straling.

Een voorbeeld van gelaatsbescherming is een gelaatsscherm. Zo’n scherm beschermt zowel de ogen als het gezicht. Een instelbare hoofdband zorgt ervoor dat het gelaatsscherm goed op zijn plaats blijft.

> LEES OOK: PBM-verordening (EU) 2016/425 geldt per 21 april

Goede gelaatsbescherming is maatwerk

Goede gelaatsbescherming is maatwerk. Daarbij is het zaak om de keuze voor deze vorm van bescherming goed af te stemmen op de risico’s voor andere lichaamsonderdelen en de daarbij behorende persoonlijke beschermingsmiddelen. Zoals een veiligheidshelm of gehoorbescherming.

> LEES OOK: De levensduur van een veiligheidshelm

Het soort werk en de werkomstandigheden bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor de gelaatsbescherming. Zo gebruiken elektrisch lassers vaak een een kunststof gelaatsscherm met een klein ruitje. Bij gebruik van een motorkettingzaag of bosmaaier is het gelaatsscherm gemaakt van gaas. En bij het werken met een hogedrukspuit past men meestal een scherm toe van doorzichtig kunststof.

Gelaatsbescherming bij laswerkzaamheden

Laswerkzaamheden stellen bijzondere eisen aan gelaatsbescherming. Elektrisch lassers kunnen kiezen uit een lashelm of een lasschild. Beide vormen zijn bestand tegen infraroodstraling (warmte), vonken (metaalspetters) en ultraviolette straling. Het verschil zit hem hierin: met een lashelm blijven beide handen vrij voor het werk, terwijl de lasser een lasschild zelf moet vasthouden.

De vrij dure, donkere lasruiten in een lashelm kunnen stukgaan en moeten daarom eenvoudig te vervangen zijn. Hetzelfde geldt voor de spatruiten die de lasruiten beschermen. Omdat sommige typen lashelmen zijn voorzien van een verende borging, is de kans op het breken van de las- en spatruit bij die typen veel kleiner.

> LEES OOK: Beschermt een lashelm tegen chroom-6?

Welke kleur lasruit voor welke klus?

Een lasruit is meestal groen. Deze kleur biedt een goed contrast tussen smeltbad en omgeving door de absorptie van licht in het rood- en infraroodspectrum. Ook heeft een lasruit een scale-nummer. Het juiste scale-nummer is van belang voor een goede bescherming van de ogen.

Voor autogeen lassen is een ruit met een scale-nummer 4-8 nodig. Het gewenste scale-nummer loopt op met het debiet voor acetyleen of zuurstof dat bij het lassen wordt gebruikt. Elektrisch lassen vereist een ruit met een scale-nummer 4-14. Het gewenste scale-nummer loopt op met de stroom in ampères die de lasser gebruikt. Lassen met een sterke hitte-ontwikkeling vraagt om een ruit van goudgecoat polycarbonaat. Deze ruit absorbeert rood en infrarood bijzonder goed.

Lassers werken doorgaans graag met automatische laskappen (speedglass). Want die zijn zeer praktisch in gebruik. Bij dit soort kappen wordt de lasruit automatisch gedimd zodra de vlamboog tot stand komt. De ervaring leert dat werknemers PBM, dus ook gelaatsbescherming, beter gebruiken als die comfortabel is. Dat houdt in dat de gelaatsbescherming niet knelt, schuurt of het zicht op het werk belemmert.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

 

> Houvast bij de keuze van gezichtsbescherming? Kijk in de PBMwijzer.

Reageer op dit artikel