nieuws

Sta op goede voetbescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Voetbescherming is bij veel productiewerk een standaard onderdeel van de persoonlijke bescherming van werknemers. Niet voor niks: van een voetblessure komt snel verzuim.

Sta op goede voetbescherming

Been- en voetbescherming is in allerlei lengte- en breedtematen verkrijgbaar. Ook worden er inmiddels veel materialen uit de outdoor- en runnerswereld toegepast voor de pasvorm en schokdemping van veiligheidsschoenen. Zo zijn er schoenen te koop met luchtdoorlatende, ademende en vochtabsorberende eigenschappen, een stijve plastic schacht of een metalen neus.

Veiligheidsschoenen kunnen bovendien speciaal op maat worden gemaakt. Dit is een uitkomst voor mensen met probleemvoeten, niet-standaard voeten of benen of met een allergie voor bepaalde materialen.

> LEES OOK: Orthopedische veiligheidsschoen onder de loep

Voetbescherming verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

Veiligheidsschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: schoen of laars, hoog of laag model, met of zonder overneus. Zelfs houten klompen kunnen in sommige gevallen tot de voetbescherming worden gerekend. De keuze van de juiste soort veiligheidsschoen hangt af van het werk en de omgeving waar dat wordt verricht. Veiligheidslaarzen zijn beschikbaar in verschillende schachthoogtes en kleuren. Let daarbij goed op dat u alleen gebruikmaakt van goedgekeurde voetbescherming. Dit kunt u zien aan het CE-keurmerk.

Binnen EN ISO 20345:2010 (CE EN-345) is aan veiligheidsschoenen een classificatie gegeven. Deze letter-cijfercombinatie staat vermeld op de schoen.

> LEES OOK: Met de RI&E naar goede veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen, laag of hoog model?

Een laag model veiligheidsschoenen is uitermate geschikt voor mensen die tijdens hun werk veel moeten knielen. Want in een hoge schoen is de voet minder makkelijk te bewegen. Maar een hoog model veiligheidsschoenen is wel het meest geschikt in de bouw. Omdat hoge schoenen voldoende steun geven en de achillespees beschermen.

Veiligheidslaarzen van leer of kunststof?

Veiligheidslaarzen zijn vooral geschikt voor medewerkers die veel in een natte of vochtige omgeving moeten werken. Daarom is het van belang dat de laarzen goed waterdicht zijn. Is een leren veiligheidslaars niet meer toereikend, dan komt de kunststof veiligheidslaars in zicht. Dat is het geval als de omstandigheden te vochtige zijn voor leder. En ook wanneer medewerkers chemicaliën gebruiken waar leer onvoldoende bescherming tegen biedt.

> LEES OOK: 5 tips voor top veiligheidsschoenen

Denk ook aan de duurzaamheid van voetbescherming

Bedrijven stellen inmiddels steeds vaker eisen op het gebied van duurzaamheid, ook bij persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat inkopers van PBM steeds kritischer gaan inkopen. Hoe staat het op dat vlak met veiligheidsschoeisel? Want u zorgt als bedrijf dat de veiligheidsschoen of -laars van uw keuze goed beschermt tegen de risico’s op uw werkvloer. U zorgt er ook voor dat ze comfortabel zijn en medewerkers ze graag dragen. Maar hoe zit het met de milieuaspecten? Welke materialen worden er gebruikt bij de productie van de gekozen voetbescherming? En wat gebeurt er met de schoen nadat hij is afgedankt? Welke materialen kunnen worden hergebruikt?

> DOWNLOAD de whitepaper Het geheim van een circulaire veiligheidsschoen

Aandachtspunten voor vervanging en onderhoud

Draag steeds veiligheidsschoenen of -laarzen wanneer het pictogram dit aangeeft op de werkplaats. Zorg ervoor dat u het schoeisel altijd degelijk sluit. En vermijd te lange of loshangende veters (struikelgevaar). Daarnaast is goed onderhoud voor alle PBM van belang, dus ook voor voetbescherming.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

Tijd om voetbescherming te vervangen bij:

 • barsten, gaatjes of scheuren
 • breuk of loskomen van de zool
 • ingedrukte stalen neus
 • geperforeerde of gebroken stalen zool
 • doorgesleten voering ter hoogte van de stalen neus
 • afgesleten antislipprofiel van de zool

Tijd voor een goede schoonmaakbeurt?

 • Volleder en nubuck schoenen: invetten.
 • Splitleder: opborstelen.
 • Kunststof en rubber: afspoelen met water en laten drogen.
 • Reinig regelmatig het zoolprofiel om dichtslibben te vermijden.
 • Laat het schoeisel drogen en verluchten op een goed geventileerde plek. Gebruik liefst twee paar schoenen bij zeer warme of natte omstandigheden. Dit geeft de  schoenen de kans om optimaal te drogen.
 • Zet leren schoeisel niet vlakbij of op een verwarmingsbron om te drogen. Daardoor ontstaan scheuren in het leer en worden de schoenen minder vochtbestendig.

Bronnen: arboportaal.nl, praktijkgids arbeidsveiligheid, Cobouw Veiligheids Zakboekje

 

> TIP: Houvast bij PBM kiezen? Ga naar de PBMwijzer

Reageer op dit artikel