nieuws

Nieuw materieel? Defensie koopt liefst Nederlands

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Als de krijgsmacht nieuw materieel nodig heeft, moet dat bij voorkeur van Nederlandse bodem zijn. Dat is niet alleen goed voor de nationale veiligheid, maar ook voor de Nederlandse industrie, vindt het kabinet.

Nieuw materieel? Defensie koopt liefst Nederlands

Minister Ank Bijleveld van Defensie en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken hebben de nieuwe Defensie Industrie Strategie gepresenteerd. Daarin staat dat nieuw materieel het liefst uit eigen land afkomstig moet zijn.

100 miljoen euro per jaar extra voor nieuw materieel

Er werken zo’n 60.000 militairen en burgers voor Defensie, in zowel kazernes als kantoren. Dit personeel heeft voldoende en goed materieel nodig om zijn werk te kunnen doen. Met dat doel heeft het kabinet extra geld vrij gemaakt voor personeel en materieel: vanaf 2017 100 miljoen euro per jaar. Daarmee wil Defensie de slagkracht van de nationale krijgsmacht versterken. Daarnaast kunnen met dit extra geld knelpunten worden aangepakt, zoals tekorten in voorraden reserveonderdelen en munitie.

> LEES OOK: Schadevergoeding voor mortierongeval Mali

‘Liever Nederlands’ niet strijdig met aanbestedingsregels

“De veiligheidssituatie is verslechterd en Nederland en Europa moeten op eigen benen kunnen staan. We moeten onszelf kunnen beschermen. Daarvoor is een sterke basis nodig van kennis, technologie en capaciteiten”, zegt Bijleveld. De tijd van bezuinigen bij Defensie is dus voorbij. Zo gaan er de komende jaren miljarden aan investeringen naar met name de marine. En dat geld moet vooral bij Nederlandse leveranciers terechtkomen, vinden de bewindsvrouwen.

De voorkeurspositie voor Nederlandse bedrijven bij de aankoop van nieuw materieel is niet in strijd met de Europese regels voor aanbestedingen, stellen Bijleveld en Keijzer. Soms valt er niet aan te ontkomen dat er spullen uit het buitenland worden gehaald. Maar dat moet dan gebeuren met een zo groot mogelijke bijdrage van Nederlandse bedrijven.

nieuw materieel

Moderne oorlogsvoering: zelf satellieten bouwen veiliger

Nederland kan ook niet achterblijven in de ontwikkeling van moderne oorlogvoering, zoals kunstmatige intelligentie, cyberwapens en robots. Sensoren, onbemande verkenningsvliegtuigjes (drones) en observatiesatellieten zien Bijleveld en Keijzer het liefst van Nederlandse makelij. Dat is volgens Bijleveld ook veiliger, want bij buitenlands materieel zoals satellieten bestaat het risico dat de data ook in buitenlandse handen terecht komt. En dat brengt mogelijke risico’s voor de veiligheid van Nederland met zich mee.

> LEES OOK: Dull, dirty, dangerous? Drones!

Verder willen de bewindslieden dat Nederland op sommige gebieden juist een belangrijke toeleveranciers van buitenlandse bedrijven is. Zo wijzen ze erop dat bijvoorbeeld het landingsgestel voor de F-35 in Nederland wordt geproduceerd.

Bronnen: nos.nlad.nl

> TIP: Ook toe aan nieuw materieel? De PBMwijzer helpt u verder

Reageer op dit artikel