nieuws

Latexhandschoenen om broeken te onderzoeken

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Er is gedoe over het gebruik van latexhandschoenen op Schiphol bij het fouilleren van passagiers en het onderzoeken van handbagage. De luchthaven wil dat beveiligers fouilleren zonder handschoenen. Maar die klagen dat zij zo onnodig blootstaan aan een mogelijke besmetting met ziektekiemen.

Latexhandschoenen om broeken te onderzoeken

Dat schrijft de Volkskrant. Medewerkers van G4S voeren op Schiphol een groot deel van de passagiers- en bagagecontroles uit. Zij mochten naar eigen zeggen voorheen zelf beslissen of ze latexhandschoenen wilden gebruiken tijdens hun werk. Die stonden in dozen op de balies.

Maar toen waren de dozen met handschoenen ineens verdwenen. Volgens vakbond CNV Vakmensen moeten beveiligers er nu een leidinggevende bijhalen als zij het gebruik van latexhandschoenen nodig of wenselijk vinden.

> LEES OOK: Weg met de gepoederde latexhandschoen?

Beter fouilleren zonder latexhandschoenen

G4S zegt dat de procedure op verzoek van Schiphol is veranderd. Maar de luchthaven op haar beurt stelt dat er altijd al vaste afspraken golden met de beveiligingsbedrijven. Die komen erop neer dat fouilleren zonder handschoenen gebeurt omdat de bewakers dan beter kunnen voelen. Alleen op speciaal verzoek van een passagier of van een beveiliger mag die laatste latexhandschoenen gebruiken. Vervolgens is het aan G4S hoe deze de procedures verder uitvoert.

Zorgen over persoonlijke hygiëne niet onterecht

De beveiligers zeggen nu zich zorgen te maken over hun persoonlijke hygiëne. Want ze moeten soms de binnenzijde van een broek controleren op verborgen voorwerpen. Daarbij is het niet ondenkbaar dat ze in aanraking komen met sporen van urine of ontlasting.

Niet alleen de broeken, maar ook de bakken waarin passagiers handbagage moeten leggen blijken een enorme bron van ziektekiemen. Dat wijst Fins en Brits onderzoek uit. Een pleidooi voor het gebruik van latexhandschoenen?

> LEES OOK: Geen hoofdbrekens over handschoenen

soms zijn latexhandschoenen een goed idee

Handen wassen helpt ook tegen besmettingsrisico

Misschien. Maar volgens de Volkskrant zijn er ook twijfels over het besmettingsrisico. De krant ging te rade bij de afdeling Virologie van het Erasmus Medisch Centrum. Daar zegt men dat besmetting voorkomen in de meeste gevallen vrij eenvoudig is. Hoe dan? Door voorafgaand aan het eten gewoon goed de handen te wassen. En door tijdens het werk nooit een hand in je mond te stoppen.

> LEES OOK: De winst van schone handen

Bagagebakken vaker ontsmetten: fris voor iedereen

Daarom is het zeker een fris idee om in ieder geval de bagagebakken vaker te ontsmetten. Dat is niet alleen in het belang van de beveiligers die op Schiphol aan het werk zijn. Maar zeker ook in het belang van de passagiers. Die leggen in die bakken tenslotte niet alleen hun tassen, maar ook kledingstukken, laptops en toiletartikelen. Bij schonere bakken vaart dus iedereen wel. Met én zonder latexhandschoenen.

> TIP: De PBMwijzer biedt u houvast bij uw PBM-beslissingen

Reageer op dit artikel