nieuws

Ambulancehulpverleners testen nieuw tenue

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Tot en met 27 februari 2019 testen ambulancehulpverleners tijdens een draagproef de nieuwe ambulancekleding. Tijdens de test wordt gelet op de functionaliteit en het comfort van de kleding.

Ambulancehulpverleners testen nieuw tenue

De mensen in de nieuwe kleding zijn de vertrouwde ambulancehulpverleners. Dit betekent dat zij dezelfde bevoegdheden, kennis en kunde hebben als hun collega’s die nog in de oude geel/groene ambulancepakken rondlopen. Daarmee is de kleding dus meteen het enige dat anders is: hetzelfde vak, beter pak.

Ambulancehulpverleners moeten herkenbaar zijn

De huidige ambulancekledinglijn is ruim 15 jaar oud. In de loop van die tijd is de kleding minder herkenbaar geworden. Want diverse andere sectoren dragen inmiddels kleding die veel lijkt op die van de ambulancehulpverleners. “Gezien de speciale taken en bevoegdheden van ambulanceprofessionals is het belangrijk dat zij kleding dragen waarin iedereen hen direct herkent” zegt Han Noten, voorzitter Ambulancezorg Nederland (AZN).

Voor de rest verandert er niks: hetzelfde vak, beter pak

Ambulancehulpverleners testen hun nieuwe tenueDe ambulancesector is blij met het nieuwe kledingontwerp. Maar het is natuurlijk ook erg belangrijk dat de kleding functioneel is en lekker zit. Dát testen is precies het doel van de landelijke draagproef. Twee ambulancehulpverleners uit elke regio doen aan de draagproef mee. Zij testen daarbij de nieuwe kleding tijdens het dagelijkse werk.

Die nieuwe kleding is meteen het enige dat anders is. Want voor de rest verandert er niks. De mensen in de nieuwe kleding zijn gewoon de vertrouwde ambulancehulpverleners. Daarom hebben zij ook dezelfde bevoegdheden, kennis en kunde als hun collega’s in de huidige groen/gele ambulancepakken.

> LEES OOK: De basics van beschermende kleding

Zomer 2019 krijgen eerste RAV’s nieuw tenue

Na de landelijke draagproef volgt bespreking en waar mogelijk verwerking van de bevindingen van de draagproefdeelnemers. Het is dan ook de verwachting dat de Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) de definitieve kleding rond de zomer van 2019 gefaseerd krijgen uitgeleverd.

De helft van de RAV’s stapt rond de zomer over op de nieuwe kleding, dit zijn: Ambulancezorg Groningen, RAV Fryslân, UCMG Ambulancezorg, GGD Flevoland, RAV Hollands Midden, RAV Zuid-Holland Zuid, RAV Limburg-Noord, RAV Limburg Zuid, Ambulance Oost, Ambulance IJsselland, VR Gelderland-Midden en RAV Gelderland Zuid. De rest van de RAV’s volgt later.

Bron: ambulancezorg.nl

Reageer op dit artikel