nieuws

Stikken in het stof op een sloopklus

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook last van dreigende bedrijfsblindheid? Ga dan mee met survivalgids Jan Snijder op Safety Safari. Dan kijkt u weer met een frisse blik naar situaties op de werkvloer. Dit keer over stikken in stof op de sloopklus.

Stikken in het stof op een sloopklus

Ik was laatst op een werk waar een flinke sloopklus gaande was. Een team van vier stevige mannen was daar aangekoekte roestlagen aan het wegjakkeren. Met dat doel drilden ze met pneumatische sloophamers in een half dichte, half open ruimte. Ik zag daar geen hand voor ogen, zo stevig was de stofmuur. Dus ging ik maar snel naar buiten.

Stikken op een sloopklus, door stof of masker

Eenmaal buiten zag ik een masker over een steigerpijp hangen. Vervolgens vroeg ik een paar zaken af. Is er hier binnen nu iemand zonder masker aan het werk? Wat voor masker is het eigenlijk? En is het geschikt voor deze klus? Tijdens de koffie vroeg ik het aan de mannen. En wat bleek: een van hen had inderdaad zijn masker afgedaan. “Of je nu stikt door het stof of door het masker, wat maakt het uit? Zonder masker kan ik tenminste nog wat zien en normaal ademhalen.”

> LEES OOK: Stofmasker noodzaak? Dan nooit ‘even af’

Zware inspanning met Eerste Wereldoorlog-spul

De man heeft gelijk. Want zware inspanning leveren gaat niet met zo’n masker op. Dit is Eerste Wereldoorlog-spul. Het masker is helemaal niet geschikt voor dit soort werk en ook niet voor het soort blootstelling. Allereerst is de ademweerstand veel te hoog. En voor mannen met baarden is de beschermingsfactor veel te laag. Dus je loopt de hele dag te hijgen als een paard om lucht te krijgen en dan nog adem je stof in.

> TIP: Wat u moet weten over adembescherming 

Wat me nog meer opviel: op deze klus droeg geen van de slopers handschoenen. Waarom niet, vroeg ik. Waarop er een paar kolenschoppen op tafel gelegd. Daarbij keken evenzovele ogen mij met vragende blik aan. “Wat denk je zelf, Jan? Wij hebben allemaal maat twaalf of groter. Maar de grootste handschoenen hier zijn maat elf.”

stikken in het stof op een sloopklusJe ziet het vaak: PBM die niet geschikt zijn voor de job

Slopershanden waar geen handschoenen voor bestaan en stofmaskers die niet geschikt zijn voor de job. Dat is toch curieus? Toch zie ik het best vaak: PBM die niet passend of niet geschikt zijn. Omdat ze zelden de keuze zijn van de werknemer. Want een ander bedenkt wel wat goed voor hen is. Vervolgens koopt men verkeerd of niet passend in en dan ook nog in gigantische hoeveelheden. Waarschijnlijk omdat een bulk prijsvoordeel oplevert. Daarbij gaat men volledig voorbij aan pasvorm, comfort en mode.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

Persoonlijk beschermingsmiddel of beperkingsmiddel?

De mannen op de sloopklus voeren dus elke dag oorlog. Een strijd met de omstandigheden en met zichzelf. Zo’n sloopklus is loodzwaar werk, echt topsport. Maar het kan echt aangenamer.

Want je kunt ook werken met een fris windje in je gezicht. Met een aangeblazen filterunit hoeft de sloper de lucht niet naar binnen te zuigen, niet tegen de weerstand in te ademen. Daarbij stroomt de lucht aangedreven door een motortje naar binnen en verdringt het stof. Dat is veel comfortabeler natuurlijk. Zo’n apparaat is een persoonlijk beschermingsmiddel en geen persoonlijk beperkingsmiddel.

> TIP: Stofmaskers verbeteren is gebruikers begrijpen

Zijn de nieuwe PBM opluchtend en blikverruimend?

Aan zo’n apparaat hangt uiteraard ook een ander prijskaartje dan aan het masker op de foto. En zo wogen wij – vier slopers, hun leidinggevende en ik – in de keet bij de koffie alle voors en tegens samen af. Binnenkort worden er nieuwe PBM besteld. Ik ben benieuwd of de keuze opluchtend en blikverruimend zal zijn.

Gaat u binnenkort weer mee naar de volgende klus?

Jan Snijder | survivalgids, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Meer weten? Kijk op SafetySafari.nl.

Opmerkingen, suggesties of vragen? Pakkende werkfoto delen? Graag!
Mail naar: jan@safetysafari.nl

 

> TIP: Adembescherming kiezen? De PBMwijzer biedt houvast bij uw PBM-beslissingen

Reageer op dit artikel