nieuws

De basics van beschermende kleding

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het doel van beschermende kleding is, u raadt het misschien al, bescherming bieden tegen zo veel mogelijk vormen van gevaar op de werkplek. Welke gevaren dat precies zijn, hebben bedrijven en organisaties in hun risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vastgelegd. 

De basics van beschermende kleding

Heeft de werkgever eenmaal een keuze gemaakt voor beschermende kleding op basis van de RI&E, dan zijn werknemers ook verplicht die te dragen. De kosten voor aanschaf,  onderhoud en vervanging zijn voor rekening van de werkgever.

> LEES OOK: Zo vergeet u niets in de RI&E

Tegen welke gevaren beschermt beschermende kleding?

Denk bij gevaren op de werkplek aan bijvoorbeeld bescherming tegen vonken (bij laswerk) of vezels (bij asbestsanering). Of meer algemeen om bescherming tegen warmte (werk in een tropische kas) of juist koude (werk in een koelcel of buiten werken in de kou), infrarood- en ultravioletstraling (bouwvakkers, groenwerkers) of vervuiling (verfdeeltjes bij verfspuiten, (fijn)stof bij zagen van hout of beton). Medewerkers in een laboratorium hebben behoefte aan bescherming tegen vloeibare chemicaliën, zoals zuren, logen en oplosmiddelen. En mensen in de bosbouw dragen graag een zaagbroek om te voorkomen dat de kettingzaag ook hun been meeneemt.

> LEES OOK: Keuzes bij beschermende kleding

Daarnaast kan opvallen een belangrijk element zijn van beschermende kleding. Dit speelt bijvoorbeeld bij ambulance- of brandweerpersoneel en bij haven- of wegwerkers. Zij willen goed zichtbaar zijn om bijvoorbeeld het risico op aanrijding te voorkomen. Ook vergroot zulke kleding hun herkenbaarheid.

Welke soorten beschermende kleding zijn er?

Beschermende kleding kan dus bescherming bieden tegen heel veel verschillende risico’s. Niet vreemd dus dat er ook veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. We noemen hier een aantal belangrijke.

  • thermische kleding
  • regenkleding
  • vlamdovende of -vertragende kleding
  • UV-werende kleding
  • vloeistofdichte kleding
  • wegwerpkleding
  • signaalkleding
  • zaagbroek

Aan welke eisen moet beschermende kleding voldoen?

Beschermende kleding moet allereerst comfortabel zijn. Dat wil zeggen dat de drager er zich goed in kan bewegen, zonder er hinder van te ondervinden. Dat betekent dat de kleding in elk geval goed moet passen; zo veel mogelijk op maat van de drager dus. Daarnaast is ventilatie een belangrijk aspect. Want als de kleding van binnen vochtig wordt of te veel isoleert, bestaat het risico dat de drager oververhit raakt.

> TIP: Houvast bij beschermende kleding kiezen? Ga naar de PBMwijzer

Hierop moet u letten bij onderhoud beschermende kleding

Heel belangrijk: de kleding moet bij het aantrekken schoon zijn. Dit om langdurig huidcontact met vervuiling of verontreiniging te voorkomen. Dat geldt in het bijzonder wanneer de kleren moeten beschermen tegen chemicaliën. Zulke kleding wordt na afloop vaak afgevoerd als chemisch afval.

Met asbest vervuilde kleding

Bij andere kleding, bijvoorbeeld brandweerkleding, is afspoelen na gebruik voldoende. Met asbest vervuilde kleding is na een wasbeurt vaak weer veilig te dragen. MAAR LET OP: door met asbest vervuilde kleding zomaar te wassen wordt het afvalwater meteen asbesthoudend afval! Mensen moeten dus zeker niet thuis even een asbesthoudend wasje draaien. Een professionele asbestsaneerder moet het textiel in wateroplosbare zakken verpakken, in een sluis schoonmaken en nogmaals in een wateroplosbare zak verpakken. Daarna kan het bij de wasserette worden aangeboden.

> Bekijk het volledige onderzoeksrapport van GGDDrenthe

Vlamvertragende kleding

Vlamvertragende kleding wassen gebeurt in een hiertoe speciaal ingerichte wasserij met bijbehorende apparatuur. De kosten voor het wassen zijn voor rekening van de werkgever.

Niet-behandelde stoffen als aramides (bijvoorbeeld Nomex) en modacryl (bijvoorbeeld Protex) zijn van nature al vlamvertragend. Kleding die een vlamvertragende behandeling heeft ondergaan (voornamelijk katoen met Proban® of pyrovatex® finish) moet u NIET laten na-behandelen.

Waarom niet? Omdat zo’n finish vernet met de vezels. Bovendien is het niet toegestaan om gecertificeerde beschermende kleding achteraf te wijzigen. Dus is het proces van de na-behandeling niet opgenomen in de certificatie van de kleding, dan VERVALT de certificatie door de behandeling.

Kleding met waterafparelende of chemicaliënafparelende finish

Bij de certificatie test de Notified Body de wasbestendigheid van stoffen met een specifieke behandeling. Daaruit blijkt de wasbestendigheid van een water- of chemicaliënafparelende finish erg beperkt. In de praktijk is het daarom WEL nodig om chemicaliënafparelende kleding (EN 13034) na elke wasbeurt opnieuw te behandelen met een finish van fluorcarbon.

Bronnen: arboportaal.nl, praktijkgids arbeidsveiligheid, Cobouw Veiligheids Zakboekje

 

> TIP: Houvast bij uw PBM-keuze? Ga naar de PBMwijzer

Reageer op dit artikel