nieuws

Red de bouwvakker met een korte broek

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Deze zomer vielen de mussen van het dak. En niet zomaar, maar als gebraden haantjes. Van niks doen raakte je al oververhit, laat staan van werken. Laat helemaal staan van werken in de bouw. Buiten onder de koperen ploert, behangen met PBM. En een korte broek, ho maar.

Red de bouwvakker met een korte broek

En zoals altijd als het warm is, brandt dan de discussie los over hoeveel bescherming verantwoord is. Ik heb de wet er even bij gepakt. In het Arbobesluit staat in artikel 6.1: “De temperatuur mag geen schadelijke effecten veroorzaken bij werknemers, rekening houdend met alle omstandigheden zoals fysieke inspanning”.

Als er schade mogelijk is, moet de werkgever verkoelende persoonlijke beschermingsmiddelen aanbieden. Of een ruimte waar werknemers op temperatuur kunnen komen. Dat wil hier zeggen: van hun hoge temperatuur af kunnen komen.

> LEES OOK: Ziek van werken in de warmte

Dat klinkt allemaal best logisch en redelijk toch? Maar hoe is de praktijk? Ik keek (in mijn korte broek) eens rond op een paar bouwplaatsen.

Strenge winters zeldzamer, hete zomers gewoner

De relatie tussen arbo en temperatuur is een gekke. In de cao Bouw staat sinds jaar en dag een artikel over vorstverlet. Als het te koud is, mag het werk worden gestaakt. Het rare is dat dit de laatste jaren nooit is gebeurd. Dat wil zeggen: het vroor regelmatig dat het kraakte, maar het werk ging toch door. Er zijn namelijk allerlei maatregelen mogelijk om de werktemperatuur acceptabel te krijgen. Onder meer met afscherming van de buitenlucht en het plaatsen van blowers en kachels.

> LEES OOK: Dit moet u weten over werken in de kou

Het vorstverletartikel wordt zelden toegepast. Ik ken dan ook geen gevallen van doodgevroren bouwvakkers of bevroren onderdelen, zoals zwarte vingers of tenen. Maar wat ik raar vind: de strenge winters worden zeldzamer, de hete zomers gewoner. En toch zijn er weinig afspraken en maatregelen om werken in de hitte draaglijk te maken. En daarover maak ik me zorgen.

Reële kans op hittestress bij tropische temperaturen

Als je in tropische temperaturen met het volle PBM-pakket werkt – helm, handschoenen, bril, lange broek, veiligheidshesje, veiligheidsschoenen – dan loop je reële kans op hittestress. Die middelen zijn door hun gewicht namelijk al een serieuze fysieke belasting. Daarnaast belemmeren ze ook nog eens ventileren en zweten. En zweten moet, om af te koelen als het zo heet is. Dus pleit ik voor het dragen van een korte broek bij hoge temperaturen.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

Red de bouwvakkers: bij hitte, korte broek aan!

Maar … dat ligt erg gevoelig. Bijna overal in de bouw is werken in korte broek verboden. Omdat je je benen open haalt aan scherpe voorwerpen, omdat je kuiten verbranden, omdat het niet esthetisch en representatief is. Tal van wat mij betreft niet hittebestendige redenen.

In de letselcijfers in de bouw vind je geen opengereten onderbenen. Dat komt niet alleen door beschermende lange broeken. Zonnebrand aan je onderbenen komt ook niet snel voor. Daar moet je echt rare capriolen voor uithalen.

> LEES OOK: De basics van beschermende kleding

En wat het uitzicht (de esthetiek) betreft: de bouwvakkers die ik sprak waren heus niet van plan om in een tijgerprintstring te gaan rondlopen. Ze wilden graag een stoere, degelijke korte broek. Met reflecterende strepen. Zelfs dat.

Daarom zeg ik samen met hen: bij hitte, lange broek uit!

Jan Snijder | survivalgids, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Meer weten? Kijk op SafetySafari.nl.

> Gaat u binnenkort weer mee naar de volgende klus? Lees de volgende aflevering in onze nieuwsbrief!

 

> TIP: Houvast bij PBM kiezen? Ga naar de PBMwijzer

Red de bouwvakker met een korte broek

Reageer op dit artikel