artikel

Adviseren is meer dan vertellen

Persoonlijke ontwikkeling

Er is minder houvast dan vroeger. Natuurlijk, in toenemende mate worden arbo-ambities en arbo-instrumenten verzameld in arbocatalogi. Maar uit elk onderzoek blijkt dat goede voorbeelden pas werken als er draagvlak voor is in bedrijven. Vaak is de positieve houding van de topbestuurders en directieleden doorslaggevend, en die is er niet altijd. Zeker tegenwoordig hebben ze wel wat anders aan hun hoofd, zoals besparen op personeelskosten. Investeren in mensen en hun werk is belangrijk, maar soms even niet. En dan is zelfs de goede implementatie van een verzuimbeleid, de RI&E of een medewerkerstevredenheidsonderzoek een hele klus. Tijd voor wat veranderkundige inzichten. Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen.

Veranderkundig adviseren

Allereerst: niemand houdt van problemen. In de tweede plaats: niemand houdt van experts die feilloos de problemen op kunnen zoeken en rapporteren. Beter is het om mogelijke successen en voordelen te rapporteren, nog beter is het om goed te kijken naar de rol en ambitie van degenen die invloed hebben in een bedrijf. Ga met hen in discussie en laat ze hun eigen succeskansen verwoorden. Goede en aansprekende trajecten zijn leuker dan de afspraak ‘dat elke afdeling de resultaten zal bespreken en verbeterplannen zal maken.’ In het artikel worden twee casussen besproken die laten zien dat adviseren meer is dan vertellen hoe het moet.

Stelling: het bedrijf bestaat niet, ingewikkelde mixen van ambities en culturen wel.

Graag horen we uw mening of discussieer mee op de LinkedIn Group van vakblad Arbo.

Auteurs: Cecile van der Velde, Harry Tweehuysen, Vincent Vrooland

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

Iedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

meer informatie

Reageer op dit artikel