blog

Nadenken of herkauwen

Persoonlijke ontwikkeling

U kent ze beslist. Van die mensen die altijd negatief blijven. Ze blijven gefixeerd op problemen en op hun gevoelens daarover, zonder actie te ondernemen. Daar is een woord voor: rumineren.

Nadenken of herkauwen

Rumineren is ‘het herhaaldelijk langdurig denken over (of herkauwen van) gevoelens en problemen. In vaktermen wordt een onderscheid gemaakt met piekeren dat – ja, ja – meer op de toekomst is gericht. Vrouwen blijken meer te rumineren dan mannen, meldt Wikipedia. Voor oplossingen zorgt het in ieder geval niet. En beter voel je je er al helemaal niet door.

Stop met rumineren

Herkent u dit? U bent natuurlijk goed in uw vak. En dat betekent dat u als professional regelmatig terugblikt op uw werk. Dat u uw fouten analyseert en daarvan probeert te leren. Dat u bij een mislukking positieve stappen zet en ook nadenkt over uw eigen rol of gedrag. Het heeft geen zin om dan te blijven hangen in analyses. Of erger: u te blijven wentelen in het stuurse, norsige gevoel dat het de schuld is van anderen. Toch weten we allemaal dat arboprofessionals bij sommige werkgevers en collega’s te boek staan als zeurpieten en zuurpruimen. Een blik op Linkedin kan dat zeker bevestigen. Het is altijd weer die werkgever die geen geld wil besteden aan een gezonde en veilige werkomgeving. Het is steeds opnieuw die werknemer die toch niet luistert en zich gedraagt zoals het hem het beste uitkomt. Natuurlijk is uw taak niet altijd eenvoudig. Maar sommigen onder u kunnen behoorlijk rumineren. En lekker met het vingertje zwaaien, zonder constructief mee te denken met de belangen van anderen.

Mindfulness tegen negativiteit

Eigenlijk heeft iedereen van doen met fouten, missers of tegenvallers. Zwelgen in negativiteit ligt dan op de loer. Voor de rumineerders onder ons kan mindfulness dan een oplossing zijn. Daarmee dwing je jezelf om in een positieve modus te komen. Er zijn cursussen, maar ook apps, om ons daarbij te helpen. Ik hoor de laatste tijd veel over de app Headspace. Met hulp van Andy – voormalig boeddhistisch monnik uit het Verenigd Koninkrijk – probeer je te oefenen met denken in het heden. Met je gedachten niet af laten dwalen naar wat er de afgelopen tijd allemaal verkeerd is gegaan of wat er nog allemaal op je ligt te wachten. Houd je hoofd vooral bij de afwas of bij opstaan en gaan zitten. Voor negatieve gedachten is dan geen plek. Nadenken – over werk bijvoorbeeld en de resultaten daarvan – is zeker goed. Maar blijven hangen in herkauwen is zinloos. Een idee om onder de kerstboom eens uit te proberen? Kom alvast in de stemming en bekijk een Headspace-filmpje.

 

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel