blog

Horen interne adviseurs bij top of werkvloer?

Persoonlijke ontwikkeling

Interne adviseurs hebben het niet makkelijk. Ze moeten bruikbare adviezen uitbrengen in een organisatie waar ze zelf bij horen. Maar waar horen ze eigenlijk bij: de top of de werkvloer?

Horen interne adviseurs bij top of werkvloer?

Waar ligt hun loyaliteit of waar hoort die te liggen? Voor Paul Kloosterboer is dat geen vraag meer: interne adviseurs zijn loyaal aan hun organisatie en hun rol is die van ‘verbinder’. ‘Vitaal adviseren’ noemt Kloosterboer het of ‘ adviseren vanuit het geheel‘.

Organisatorische splitsingen leiden tot structurele micro-ontstekingen

Waar ligt de verantwoordelijkheid van organisaties als het om waardecreatie door interne adviseurs gaat? Vitaal adviseren vraagt om vitaal organiseren. Met andere woorden: kun je micro-ontstekingen voorkomen? Het hoog-laagconflict en het lijn-adviesconflict zijn typisch verschijnselen die horen bij het klassieke, piramidale organiseren uit de twintigste eeuw. Met zijn strikte scheiding tussen denken (‘advies’), beslissen (‘hoog’) en doen (‘laag’). Dit zijn organisatorische splitsingen met structurele ontstekingen als gevolg.

Maak van micro-ontstekingen een motor voor organisatieontwikkeling

Vitaal organiseren gaat over organisatorische arrangementen die minder ontstekingsgevoelig zijn. Ideeën hierover bestaan allang, maar ze worden nu steeds meer mainstream, bijvoorbeeld onder de noemers van zelforganisatie, zelfsturing, horizontaal organiseren en ecosystemen. Daarbij werkt het het beste als managers en professionals, al dan niet met een adviesrol, zelf hun ontstekingen helen. Dat werkt als actief immuniseren. Het maakt henzelf en het organisatorische weefsel sterker. Dan worden micro-ontstekingen een motor voor organisatieontwikkeling.

Extern advies is als medicijngebruik: alleen doen als het lichaam het aantoonbaar zelf niet aankan

Het systeem kan verslaafd raken aan extern advies

Extern advies kan deze actieve immunisatie ondermijnen. Dan verzwakt het systeem en raakt het verslaafd aan advies. Het is als medicijngebruik: alleen doen als het lichaam het aantoonbaar zelf niet aankan. En dan nog liefst zo dat het systeem er zelf van leert en er sterker en vitaler uitkomt. Wat het immuunsysteem ook versterkt is switchen tussen uitvoerings-, opdracht- en adviesrollen. Dat versterkt wederzijds begrip en daarmee de vitaliteit in een organisatie. Daar krijg je betere opdrachtgevers, uitvoerders én adviseurs van.

Missing link in de kennisbasis van beleids- en stafmedewerker

Adviseren is niet voorbehouden aan staf- of beleidsmedewerkers. Het is een rol: je bent het zodra je het doet, ongeacht wat er op je visitekaartje staat. Zelforganiserende teams en managers nemen steeds meer adviestaken over, liefst digitaal ondersteund. Dat is goed, vitaal zelfs! Tegelijk zijn inhoudelijke en ervaringsdeskundigen, die elkaar adviseren en met elkaar co-creëren in project-, programma- en andere teams, actiever dan ooit. Kortom, intern adviseren verdwijnt én verschijnt. Zo adviseren is spannend, leerzaam en sociaal-emotioneel een stuk veeleisender dan vroeger. Veel adviserende professionals voelen dat wel aan. Ik denk dat het boek hier zelfs meer dan een kennisbasis aan geeft, meer een professionele bedding om in te leunen.

Paul Kloosterboer | is zelfstandig adviseur, gespecialiseerd in ontwikkelen van en met professionals, met bijzondere aandacht voor interne adviseurs.

 

> Intern adviseren is vooral een rol in de schaduw. Toch zijn vele duizenden mensen er dagelijks mee bezig. Het boek Adviseren vanuit het geheel van Paul Kloosterboer helpt u om de vitale plek te vinden van waaruit intern adviseren plaatsvindt. De plek die waardevol is voor het grotere organisatorische geheel én u toegang geeft tot de wijsheid en kracht in uzelf.

>TIP: Meer weten over wat strategisch adviseren voor u kan betekenen? Volg de opleiding Strategisch adviseren. Als deelnemer ontvangt u de uitgave ‘Adviseren vanuit het geheel’ van Paul Kloosterboer cadeau.
Reageer op dit artikel